Index Vakbarát Hírportál

Szabotőr terroristáktól tart Irán

2012. szeptember 17., hétfő 20:52

Az iráni alelnök, Ferejdún Abbászi Davani egy felszólalásában szokatlanul élesen bírálta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (NAÜ). Az alelnök szerint a NAÜ közvetett felelőse lehet egy eddig ismeretlen szabotázsakciónak. Ennek ellenére a szervezet főigazgatójával, Jukija Amanóval tartott megbeszélése után egy sajtótájékoztatón megerősítette, hogy megegyeztek a tárgyalások folytatásáról.

Amano a NAÜ hétfői, Bécsben tartott közgyűlésén elmondta, hogy a szervezet elkötelezett az Iránnal folytatott párbeszéd mellett, és folytatja a tárgyalásokat az ellenőrzések keretéről. A főigazgató azt is elmondta, hogy az ügynökség szilárdan elkötelezett a párbeszéd elmélyítése mellett, és folytatják az egyeztetéseket, annak ellenére, hogy eddig nem történt előrelépés.

Amano emlékeztetett arra, hogy az év eleje óta a NAÜ és Teherán fokozta az egyeztetéseket a nukleáris létesítmények ellenőrzésének módjáról, mégsem jutottak eredményre. Hétfői beszédében Amano nem nevezett meg dátumot a tárgyalások folytatására, de reméli, hogy további késedelem nélkül megállapodást tudnak elérni, és közvetlenül azután megkezdhetik az ellenőrzéseket.

Baleset történt az erőműben?

A a NAÜ kormányzótanácsa egy héttel korábban határozatban bírálta Iránt, amiért nem működik együtt megfelelően az ügynökséggel annak érdekében, hogy eloszlassa atomprogramjának katonai célú felhasználásával kapcsolatos aggodalmakat. Davani szerint a NAÜ cinikus megközelítést alkalmaz az iráni kérdésben. Az alelnök azt hangoztatta, hogy az ügynökségnek türelmesebbnek kell lennie, és óvatosabban kell eljárnia, hogy ne sértse meg az egyes országok nemzetbiztonsági érdekeit. Utalt arra, hogy Irán határos Afganisztánnal és Irakkal, ahol iszlamista terrorista csoportok működnek.

Davani szerint elképzelhető, hogy terroristák és szabotőrök szivároghattak be a NAÜ-be. Ennek alátámasztására példaként hozta fel, hogy augusztus 17-én a Kúm városát a fordói nukleáris létesítménnyel összekötő elektromos vezetéket felrobbantották, s másnap kora reggel a NAÜ ellenőrei be nem jelentett ellenőrzést kezdeményeztek Fordóban. Davani szerint a NAÜ jelentéseiben közzétett információkat adott esetben szabotőrök is felhasználhatják.

A korábban a nemzetközi közvélemény előtt ismeretlen incidens Davani szavai szerint nem okozott kárt a fordói létesítményben, mert egy korábbi natanzi esetből tanulva biztosították a tartalék áramellátást. Az alelnök szerint Irán elég erős ország ahhoz, hogy ellenálljon mindenféle ipari támadásnak.

Diplomácia vagy megelőző csapás?

A kormányzótanács múlt heti határozatát közösen terjesztették be; ezt az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja, valamint Németország készítette. A határozat a hat ország egységét mutatja Iránnal szemben, ugyanakkor a diplomáciai megoldás támogatását hangsúlyozza. Ezzel szemben Izrael már számos esetben utalt rá, hogy csapást mér iráni atomipari létesítményekre. A határozatot a 35 tagú közgyűlés nagy többsége, köztük az EU-tagállam kormányzótanácsi tagok, például Magyarország is támogatta.

Rovatok