Index Vakbarát Hírportál

Megöltek két rendőrnőt Manchesterben

2012. szeptember 18., kedd 16:57 | tizenegy éve frissítve

Rutinhívásra érkeztek a hagyományosan fegyvertelen brit rendőrök egy házhoz, ahol állítólag robbantottak is előtte. Angliában amúgy is ritkák a rendőrgyilkosságok, de ez volt az első eset, hogy egyszerre két rendőrnőt is megöltek szolgálat közben.

A manchesteri rendőrség főparancsnoka, Sir Peter Fahy kedd esti sajtótájékoztatóján elmondta: a járőr betörésről szóló bejelentésre érkezett egy házhoz a nagyváros délkeleti Hattersley kerületében. Amint megérkeztek, az egyébként hivatalosan lakatlanként nyilvántartott házból kijött egy férfi, és az utcán tucatnyi lövést adott le a két rendőrnőre, majd egy kézigránátot is felrobbantott.

A hatósági beszámoló szerint a járőrnők rutinhívásra érkezett egy, a szemtanúk szerint hónapok óta üresen álló házhoz. A megkülönböztető jelzéseit használó rendőrautóval kiérkező rendőrnők 11 óra körül bementek az épületbe, a lövések ezután dördültek el. Az egyik rendőrnő még a helyszínen meghalt.

A BBC által idézett tanúk egyöntetűen egy robbanásról is beszámoltak, és a helyszínre kivonult a brit hadsereg egy tűzszerész osztaga is. Egyesek szerint a robbanást egy gránát okozta. Az egyik tanú szerint összesen 13 lövést lehetett hallani. Egy szemtanú szerint az incidens után valaki gyorsan elhajtott a háztól egy szürke BMW-vel.

A rendőrök később őrizetbe vettek egy férfit, aki maga jelentkezett a közeli őrsön. A 29 éves Dale Cregant egy férfi és annak fia korábbi megölése miatt már körözték. A rendőrségi közlemény szerint ő gyanúsítható a két rendőrnő megölésével is.

A rendőrség a még a keddi gyilkosságok előtt 50 ezer fontos nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki bármilyen információval tud szolgálni róla – írja a Guardian.

Egyik feltételezett áldozatát, David Shortot augusztus 10-én ölték meg egy pisztolyos-gránátos támadásban. Fia, Mark egy kocsmai lövöldözés áldozata lett májusban. Az ő ügyében további 4 embert is letartóztattak korábban, akik novemberben fognak bíróság elé állni.

Nagy-Britanniában – ahol a nem kommandós vagy terrorelhárító feladatokra kiképzett, utcai járőrözést végző rendőröknél hagyományosan nincs tűzfegyver – rendkívül ritka a rendőrgyilkosság, ugyanazon bűncselekmény során egyszerre két rendőrnőt pedig még soha
nem öltek meg. Rajtuk kívül idén csak egy olyan rendőr volt, aki szolgálatban vesztette életét.

David Cameron angol miniszterelnök az eset kapcsán azt mondta, hogy a sokkoló események arra kell, hogy emlékeztessék az embereket, hogy mennyi mindennel tartoznak a biztonságukért dolgozó rendőröknek.

A legutóbbi hasonló incidens 2005-ben történt az észak-angliai Bradfordban, ahol egy négy gyermekes rendőrnő esett fegyveres rablók áldozatává. Sharon Beshenivsky egy utazási irodában történt rablási kísérlet helyszínére szállt ki egy másik rendőrnővel, de a bűnözők mindkettejükre rálőttek. Beshenivsky azonnal meghalt, társa súlyosan megsérült, annak ellenére, hogy – jóllehet fegyver náluk sem volt – mindketten golyóálló mellényt viseltek.

A bradfordi rendőrgyilkosság után Lord John Stevens, a Scotland Yard nem sokkal korábban leköszönt volt főparancsnoka – aki e minőségében hivatali ideje alatt a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt volt – a halálbüntetés nagy-britanniai visszaállítását szorgalmazta. Lord Stevens az egyik brit bulvárlapban közölt cikkében annak idején azt írta, hogy egész életében ellenezte a halálbüntetést, de Sharon Beshenivsky hidegvérű meggyilkolása után megváltoztatta véleményét, mivel szerinte a gonosz e szélsőséges megnyilvánulására csak a legszélsőségesebb választ lehet adni, ez pedig a halál.

Nagy-Britanniában 1965-ben törölték el a halálbüntetést, visszaállítása nincs napirenden.

Rovatok