Index Vakbarát Hírportál

Megerősítette tárgyalási készségét Iránnal a NAÜ

2012. szeptember 18., kedd 16:56

Kész a közeljövőben találkozni Irán képviselőivel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), hogy tisztázzák a vitatott atomprogram körüli nyitott kérdéseket - hangsúlyozta kedden az ENSZ szakosított szervezetének főigazgatója kedden.

Amano Jukija az iráni alelnökkel, Ferejdún Abbászi Davanival tartott előző napi találkozójáról kiadott közleményében ismét hangsúlyozta, hogy az ügynökség elkötelezett a párbeszéd folytatása mellett. A megbeszélésen a főigazgató megerősítette: alapvetően fontosnak tartja, hogy rövid időn belül tisztázzák a nukleáris programmal kapcsolatos nyitott kérdéseket.

Nyugati hírügynökségeknek nyilatkozó diplomáciai források szerint október közepén lehet az egyeztetések újabb fordulója.

Néhány órával kettejük hétfői találkozója előtt az iráni illetékes szokatlanul élesen bírálta az ügynökséget, közvetve szabotázsakciókért téve felelőssé a NAÜ-t. Davani a közgyűlés előtt tartott beszédében annak a feltételezésének adott hangot, hogy "terroristák és szabotőrök" szivároghattak be a NAÜ-be, és "titokban ők hoznak döntéseket".

Később Davani egy sajtótájékoztatón kijelentette, "megegyeztek" Amanóval abban, hogy folytatni kell a tárgyalásokat.

Nyugati országok feltételezése szerint Irán titokban katonai jellegű nukleáris programot folytat. Irán ezt tagadja, állítása szerint a nukleáris program áramtermelésre és orvosi kutatások céljára szolgál.

A NAÜ kormányzótanácsa visszatérően elmarasztalta Iránt azért, mert nem működik együtt az ügynökséggel a nemzetközi szerződésben vállalt ellenőrzések lefolytatásában. A szervezet egy tavaly novemberi jelentésében azt is kimondta: nem zárható ki, hogy nincs katonai vetülete az atomprogramnak.

Az ügynökség leginkább a parcsini katonai létesítményben szeretne ellenőrzést folytatni, Irán azonban azzal érvel, hogy az nem tartozik az egyezmény hatálya alá, ezért az ottani ellenőrzések módját külön kell szabályozni. Legutóbb augusztus végén Bécsben ültek tárgyalóasztalhoz Teherán és az ügynökség képviselői, hogy létrehozzák ezt a megállapodást.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Isztambulban Szaid Dzsalilivel, az iráni legfőbb nemzetbiztonsági tanács elnökével találkozik és szintén az atomprogramról egyeztet vele. Ashton a "hatok" csoportja nevében tárgyal az iráni illetékessel.

Rovatok