Index Vakbarát Hírportál

Bemutatkoznak a szlovákiai magyarok

2012. szeptember 19., szerda 13:47

Szlovák nyelvű honlapont indított a szlovákiai magyarokról a Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala.

A www.madari.sk portál célja, hogy a többséget jobban megismertesse a magyar kisebbség életével, mindennapjaival, kultúrájával és céljaival.

A weboldalt Bolemant Lilla főszerkesztő, Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője, valamint Petőcz Kálmán volt nagykövet és emberjogi szakértő mutatta be.

Tokár Géza elmondta, a weboldal a sztereotípiák ellen szeretne harcolni, amelyek a magyarságról terjedtek el a szlovákok közt. „A két közösség bezárkózik egymás elől, eddig nem volt köztük párbeszéd, amelyet a nyelvi akadályok is okozhattak. Ezen próbálunk meg most változtatni” – mondta Tokár Géza.

A portál három részből áll: korábban már magyar nyelven megjelent tudományos munkák, publikációk gyűjteményéből, amelyeket lefordítottak szlovák nyelvre, egy kérdés-felelet részből, ahol az olvasóközönség az őt leginkább érdeklő kérdésekre kaphat rövid, pontos válaszokat, és egy magazinrészből. Egyelőre hetente terveznek frissülni, majd később naponta jelennének meg az új cikkek.

A sajtótájékoztatón a magyar média képviselőin kívül csak egyetlen szlovák újságíró jelent meg.

Rovatok