Index Vakbarát Hírportál

Elfogták az egyik legkeresettebb kolumbiai drogbárót

2012. szeptember 19., szerda 06:26 | aznap frissítve

Elfogták Venezuelában az egyik legkeresettebb és egyben utolsó hírhedt kolumbiai drogbárót. Az ügy jelentőségére utal, hogy a bűnöző elfogásáról személyesen Juan Manuel Santos kolumbiai elnök tájékoztatta a nyilvánosságot tévébeszédében, helyi idő szerint kedd este.

Santos szerint Daniel Barrerát a venezuelai San Cristobal városában tartóztatták le amerikai, brit, illetve más országok bűnüldöző szerveinek közreműködésével, több hónapig tartó nyomozás után. Az akciót egy kolumbiai rendőrtábornok vezényelte le Washingtonból.

Az államfő szerint az Őrült Barreraként ismert drogbáró az elmúlt idők talán legkeresettebb bűnözője volt, aki több mint 20 éven át hozott bajt Kolumbiára és az egész világra, legkülönfélébb bűncselekmények elkövetésével, bűnös szövetségben a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű baloldali gerillaszervezettel.

A hatóságok szerint Barrera bűnbandája kolumbiai kokainnal látta el a mexikói Sinaloa drogkartellt, amely tovább csempészte a kábítószert az Egyesült Államokba. Az amerikai és a nyugati külpolitika bírálójaként ismert kolumbiai államfő megköszönte az amerikai és a brit hírszerzésnek, illetve a venezuelai hatóságoknak a segítséget.

Rovatok