Index Vakbarát Hírportál

Három évig senki se kereste a halott kislányt

2012. szeptember 19., szerda 10:27 | aznap frissítve

Senki sem érdeklődött a Lucia nevű kislány után, akinek holttestét kedden fedezték fel egy pozsonyi lakásban. Bár már két éve iskolába kellett volna járnia, egyetlen hivatal sem kereste. Szülei családi pótlékot is kapták utána. A rendőrök a lány 32 éves nevelőapját, Juraj H.-t gyanúsítják a kislány halála miatt, a férfit elfogták. Az esetet egyelőre emberölésként vizsgálják, és az anyát is letartóztatták.

A bumm.sk összeállítása szerint a szomszédok három éve jelezték a hivataloknak, hogy Lucia veszélyben van, röviddel azután, hogy a kislány nevelőapja kijött a börtönből. A férfi feleségének bántalmazásáért ült. A bejelentést nem vették komolyan, valószínűleg több hivatal is hibásan járt el.

A szociális munkásokat a munkaügyi központ ellenőrzi. Az intézmény szóvivője, Peter Zeman szerint két napig tart majd a vizsgálat, és azt nézik meg, hogy miért nem foglalkoztak a szomszédok bejelentéseivel. Zeman nem zárta ki, hogy a felelősöket elbocsátják.

A Sme című napilap megkereste Ida Želinskát, a hivatal korábbi vezetőjét, aki Robert Fico kormányának hatalomra kerülésekor távozott posztjáról. Elmondása szerint nem ismeri az esetet, de a nagy leterheltség miatt a szociális munkások gyakran elbliccelnek egyes feladatokat.

A Markíza televízió szerint amikor a szomszédok a gyerekről kérdezték az anyát, azt felelte, hogy a nagymamájánál, vagy nagynénjénél van valahol Kelet-Szlovákiában, Kassa mellett. Más szomszédok úgy hitték, a kislányt elvették az anyától a hivatalok. A lakásban élt még a kislány hároméves húga is, az édesanya pedig újabb gyermeket vár.

Lucia húgát a szülők letartóztatása után kórházba vitték és kivizsgálták. „Állapota jó, nem mutatja betegség jeleit, nincs erőszak jele sem a testén” – mondta a gyermekkórház szóvivője, Dana Kamenická. A kislányt pszichológusok is megvizsgálják majd.

Hiányosak az akták

Miroslava Štrosová, Főrév (Ružinov) önkormányzatának szóvivője a Sme megkeresésére kezdetben úgy nyilatkozott, hogy a családot nem tartják nyilván a hivatalban, később azt írta, egyelőre azt tudta meg, hogy a szülők egyikének Főrévben van állandó lakhelye.

A hivatalnokok nem tudtak arról, hogy a kislányt nem íratták be iskolába. Az oktatásügyi minisztérium szerint az önkormányzatoknak figyelniük kell arra, hogy minden iskolaköteles gyermeket beírattak-e. Michal Kaliňák, a tárca szóvivője szerint a nem beíratott gyermek törvényes képviselője ellen szabálysértési eljárás indul.

A munkaügyi központ megerősítette, hogy amikor a szülők családi pótlékot igényeltek Lucia után, a főrévi lakást tüntették fel állandó lakhelyként. A pénz azóta is járt nekik. Míg Lucia nem volt iskolaköteles, elég volt a gyermek születési anyakönyvi kivonata az igényléshez, ám később minden évben le kellett volna adni az igazolást arról, hogy iskolába jár. Egyelőre nem tudni, hogy az igazolást hamisították-e, vagy egyáltalán le sem adták.

A kislány a gyermekorvosnak sem hiányzott. „A gyermek 5 és 7 éves kora között kötelező a komplex vizsgálat” – nyilatkozta Peter Ondo-Eštok orvos. A Sme napilapnak nem sikerült megtudnia, vajon bejelentette-e Lucia gyermekorvosa a közegészségügyi hivatalnak, hogy a kislány nem vett részt kivizsgáláson.

Illegális lakásfoglalás miatt keresték a szülőket

A lakásba, ahol a kislányt megtalálták, már letartóztatási paranccsal jöttek a rendőrök. A bíróság illegális lakásfoglalás miatt elmarasztalta a két felnőttet. Az anya 9 hónapot kapott két évre felfüggesztve, a nevelőapának 6 hónapra kellett volna a rácsok mögé vonulnia. A bíróság még októberben döntött, ám a vádlottak nem vették át az ítéletet, így június végén elfogatóparancsot adtak ki ellenük.

A szomszédok beszámolói szerint a nagymama is a családdal élt korábban, ám egyszer elvitte őt a mentő, és azóta nem látták. „Mikor négy évvel ezelőtt ideköltöztem, a férfi börtönben volt” – emlékezett az egyik szomszéd. A többször büntetett nevelőapa újabb feltűnése után kezdődtek a problémák, melyek valószínűleg a kislány halálához vezettek. „Ütötte a nőt, és az idősebb gyereket is” – mondta a szomszéd.

A szomszédok többször is panaszkodtak a kiabálásra, a házba gyakran jártak a szociális hivatalnokok és a rendőrök is, de nem tűnt fel nekik semmi. A családnak nagy tartozásai is voltak, nem fizették az áramot, így lekapcsolták őket a hálózatról. A férfi ezután lopta az áramot a lépcsőházból, ám a szomszédok elvágták a drótot. A házban lakók gyakran bűzt éreztek a lakásból, ahol a kislány holtteste feküdt, ám úgy gondolták, valószínűleg a rendetlenség és kosz miatt van.

A kislány halálának okára a boncolás során derül fény. A nevelőapa mindenképp börtönbe megy, később dől el, hogy Lucia haláláért is felelősnek ítélik-e majd. Ha így lesz, tizenkét évet is kaphat.

Rovatok