Index Vakbarát Hírportál

Helikopter ütközött utasszállítóval Szíriában

2012. szeptember 20., csütörtök 18:23

Összeütközött a levegőben egy helikopter és egy utasszállító repülőgép Szíriában. A katonai helikopter rotorja levágta a repülőgép farokrészét, majd lezuhant, míg a Syrian Arab Airlines utasszállítója mind a kétszáz utasával biztonságban landolt – írja az Associated Press.

A helikopteren utazók sorsáról nincs hír. Az egyik ellenzéki aktivista nyilatkozata szerint több robbanás hangját lehetett hallani, majd lövöldözés kezdődött, néhány perccel később pedig közölték velük, hogy a helikopter lezuhant.

A helikopter Damaszkusz közelében, Dúmában csapódott a földbe. Egyelőre nem tisztázott, hogy miért ütközött össze a két gép a levegőben. A szír kormányerők a 18 hónapja tartó polgárháború kezdete óta gyakran alkalmaznak helikoptereket a lázadók elleni harcban. A lázadók korábban többször is azt állították, hogy katonai helikoptereket semmisítettek meg, azonban a rezsim szerint ezek a gépek műszaki hibák miatt pusztultak el.

Augusztus végén a felkelők saját állításuk szerint lelőtték egy harci helikoptert, ami Damaszkuszban zuhant le. A Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) szerint a helikopter Dzsobár negyedben lőtt civilekre, végül a szomszédos Kabun negyedbe csapódott be.

Az észak-szíriai Rakka tartományban egy töltőállomáson történt robbanásban legalább 54 ember meghalt, 83 pedig megsebesült. A körzetben ez volt az egyetlen töltőállomás, ezért a tragédia pillanatában sokan tartózkodtak a helyszínen. Az ellenzéki központot tájékoztató egyik felkelő szerint egy harci gép lőtte a létesítményt.

Rovatok