Index Vakbarát Hírportál

Tíz évet kaptak az erőszakos hajvágó ohiói amisok

2012. szeptember 21., péntek 11:35

Gyűlölet-bűncselekmény miatt bűnösnek találta a bíróság egy amis közösség vezetőjét és tizenöt társát. Egy szakadár csoport tagjait alázták meg azzal, hogy levágták a szakállukat és a hajukat – írja a BBC.

A gyülekezet vezetőjét, Samuel Mulletet öt kelet-ohiói támadás megtervezésében is bűnösnek találták. Legalább tíz évig kell börtönben lenniük.

Az ügyész azt mondta, az áldozatokat spirituális okok miatt csupaszították meg. Az amisok hite szerint a nők nem vághatják le a hajukat, a férfiaknak pedig házasságkötésük után meg kell hagyniuk arcszőrzetüket.

Az ügyvéd elismerte a bűncselekményt, de azt tagadta, hogy efféle okok álltak volna a háttérben. Szerinte családi viszály történt.

A vád szerint Mullet közvetlenül nem vett részt a hajvágásban, de a többi vádlottat – hat nőt és tíz férfit, köztük négy fiával – ő bátorította fel. Az áldozatokat gúnyolódó hívásokkal zaklatta a börtönből, és egy papírzacskót is kapott egyikőjük levágott szőrével.

Egy tanúként meghallgatott amis vezető arról beszélt, általában mellkasáig lógó szakállát szinte teljesen levágták, amikor négy-öt ember kirángatta házából az ominózus éjszakán. Más tanúk teljhatalmú úrként jellemezték a közösséget húsz éve alapító Mulletet. Egyesek szerint a férfiaknak büntetésből csirkéknek szánt ketrecekben kellett aludniuk. A csoport nő tagjait szexuális tanácsadás címszóval gyakran vendégül látta otthonában, ahol közeledésével akarta őket megtisztítani az ördögtől.

Mullet még 2011 októberében azt nyilatkozta, nem ő irányította az eseményeket, de megállítani sem akarta az elkövetőket. Akkor arról is beszélt, más amis csoportokhoz akarta üzenetét eljuttatni. Szerinte szégyellniük kéne magukat azért, ahogy az ő csoportjával bánnak. Több amis vezető is kritizálta már Mulletet, amiért túl szigorúan bánik csoportja tagjaival.

Ohióban 61 ezer amis él, ez a második legnépesebb amis populáció az Egyesült Államokban. Az amisok általában egymás közt rendezik le a büntetéseket, így a körükben elkövetett bűncselekmények ritkán jutnak a rendőrség tudomására.

Rovatok