Index Vakbarát Hírportál

Szinte csak Janukovics pártja van a tévében

2012. szeptember 21., péntek 19:20

Kilencszer többet szerepel a Régiók Pártja a többinél az ukrán csatornákon, ez az Egyenlő Esélyek Bizottságának elnöke szerint jelzi, hogy a mostani választási kampány messze elmarad az európai normáktól. Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő arra kérte a demokratikus országokat, hogy állítsák meg az általa diktátornak nevezett ukrán elnököt.

Kilencszer gyakrabban tesznek említést az ukrán tévéműsorokban a Viktor Janukovics ukrán elnök mögött álló Régiók Pártjáról, mint az összes többi politikai erőről együttvéve – derült ki egy kijevi felmérésből. A választási kampánnyal kapcsolatos tájékozódást vizsgáló felmérést, amelynek során kétezer embert kérdeztek meg, augusztus 10. és szeptember 15. között végezték.

A Demokratikus Kezdeményezések nevű alapítvány és az Egyenlő Esélyek Bizottsága elnevezésű szervezetek által közösen készített közvélemény-kutatás szerint Ukrajnában az emberek túlnyomó része, azaz a lakosság 46 százaléka a tévécsatornákon keresztül szerez információkat a parlamenti választási kampányról. A nyomtatott sajtóból a lakosság 23 százaléka, az internetes oldalakról 8 százalékuk, közösségi oldalakról pedig 4 százalékuk tájékozódik.

Olekszandr Csekmisev, a Egyenlő Esélyek Bizottságának elnöke szerint önmagában az, hogy a Régiók Pártja ilyen hatalmas fölényt mutat a tévészereplésben, jelzi, hogy a mostani választási kampány messze elmarad az európai normáktól. „A Régiók Pártja gyakorlatilag nem is folytat kampányt, megteszi ezt helyette az államfő, a miniszterelnök, a helyi adminisztrációk és önkormányzatok vezetői” – fűzte hozzá Csekmisev a Korreszpondent ukrán hírportál szerint.

A szavazást október 28-án fogják megtartani.

Állítsák meg a diktátort

Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő pénteken arra kérte a demokratikus országokat, hogy állítsák meg az általa diktátornak nevezett Viktor Janukovics ukrán elnököt. Felhívásában, amelyet a világ demokráciáihoz, nemzetközi szervezetekhez és minden ukránhoz intézett, ez ellenzéki politikus kijelentette, hogy Ukrajnában máris elcsalták az őszi parlamenti választásokat.

Julija Timosenko több mint nyolcoldalas levelét az ukrán média szerint a lánya ismertette egy washingtoni sajtótájékoztatón. Felhívásában az ukrajnai helyzetet elemezve az ellenzéki politikus azt állította, hogy „Janukovics elnök és családja önkényesen irányítja és kirabolja” az országot – írta a Korreszpondent ukrán hírportál. A volt kormányfő felkérte a demokratikus államokat, hogy még az október 28-i parlamenti választások előtt találjanak módot a „Janukovics-féle diktatúra megfékezésére, még mielőtt a meghamisított választások teljhatalommal ruházzák fel őt”.

Timosenko szerint a demokráciáknak a nemzetközi jog lehetőséget ad arra, hogy békés úton véget vessenek véget szuverén államokban működő diktatúráknak. Arra kérte a demokratikus országokat, hogy mielőbb indítsanak nemzetközi korrupcióellenes vizsgálatokat „a diktátorok és környezetük” ellen, zárolják bankszámláikat, kobozzák el törvénytelen úton szerzett vagyonukat, és minősítsék őket nem kívánatos személynek valamennyi demokratikus államban.

Konsztantyin Hriscsenko ukrán külügyminiszter egy pénteki lapinterjúban kijelentette: az ukrán vezetés nem fogja Timosenkót azért szabadon bocsátani, hogy az Európai Unióval aláírja Kijevvel a társulási megállapodást. A harkivi börtönkórházban felkereste az ellenzéki politikust Tadeusz Mazowiecki, a hivatalos látogatáson Ukrajnában tartózkodó Bronislaw Komorowski lengyel államfő tanácsadója, Lengyelország rendszerváltás utáni első miniszterelnöke.

Rovatok