Index Vakbarát Hírportál

Túl sokat kritizált Putyin egyik tanácsadója

2012. szeptember 21., péntek 19:53

Nem tagja többé az orosz elnöki kulturális tanácsadó testületnek Andrej Makarjevics, az Oroszországban rendkívül népszerű Masina Vremenyi rockegyüttes vezetője. Vlagyimir Putyin szerdán hagyta jóvá a kulturális és művészeti tanács új összetételét, amelybe már nem került be a Masina Vremenyi (Időgép) vezetője. A rendelet az elnöki honlapon jelent meg.

A korábban a hatalomhoz lojális Makarjevics az utóbbi hónapokban gyakran hívta fel magára a figyelmet a Kremlnek címzett éles bírálataival. Ezek között a legnagyobb visszhangot az orosz államfőnek augusztusban írt nyílt levele váltotta ki. Az orosz zenész azt kifogásolta, hogy a csúszópénz általánossá vált Oroszországban.

„Amíg 5-6 éve az országban az átlagcsúszópénz 30 százalékot tett ki (az üzlet értékéhez mérten), ez most 70 százalék, de tudok olyan esetről is, amikor 95 százalék volt. Erről tud az egész ország. Tud és hallgat” – írta Makarjevics.

Vlagyimir Putyin nem hagyta válasz nélkül az ismert zenész levelét. Azt kérte tőle, hogy írjon még egyet, de azt az üzleti élet képviselőinek címezze. Az orosz államfő szerint az üzletemberek gyakran maguk provokálják ki, hogy csúszópénzt kelljen fizetniük a bürokratáknak.

Andrej Makarjevics a Pussy Riot punkegyüttes mellett is kiállt. Kész volt óvadékot letenni a Megváltó Krisztus székesegyházban botrányt okozó fiatal nőkért. Az orosz zenész volt az egyik szervezője az irodalmárok és zenészek úgynevezett ellenőrző sétáinak, amelyeket májusban, az ellenzék néma tiltakozó megmozdulásainak betiltása miatt tartottak Moszkvában.

Az orosz államfő mellett működő kulturális és művészeti tanácsot 1996-ban hozták létre, összetétele rendszeresen változik.

Rovatok