Index Vakbarát Hírportál

620 gyereket molesztáltak ausztrál papok

2012. szeptember 22., szombat 16:13

Victoria állam Katolikus Egyháza hivatalosan is elismerte, hogy az ausztrál papok 620 kiskorút zalkattak szexuálisan az 1930 as évek óta napjainkig, írja a BBC. A jogvédők szerint azonban nagyon alábecsüli az egyház a molesztálások számát: szerintük legalább tízezer olyan eset volt az elmúlt 80 évben, amikor az ausztrál papok gyerekekkel fajtalankodtak.

A melbourne-i érsek, Denis Hart, szörnyű és szégyenteljes dolognak nevezte a történteket és beleegyezett abba, hogy parlamenti vizsgálat induljon a korábbi szexuális zaklatások tisztázása érdekében.

Az ausztrál egyház közleményben ismerte el az 1930 óta történt 620 molesztálást, amelyek zömmel a 60-as és a 80-as években történtek, 45 esetben pedig vizsgálat is indult. Aktivisták szerint viszont az elmúlt 80 évben csak Victoria államban legalább tízezer alkalommal zaklatták a katolikus papok a gyerekeket.

A papok gyerekmolesztálása évek óta központi téma Ausztráliában: 2008 nyarán az országba látogató XVI. Benedek pápa is elismerte a fajtalankodásokat, személyesen beszélt a zaklatások azóta felnőtt áldozataival és bocsánatot kért tőlük.

Rovatok