Index Vakbarát Hírportál

A belgák európai elitklubot szeretnének

2012. szeptember 22., szombat 13:59

Az eurózóna 17 országának szorosabb integrációjáról beszélt a Brüsszeli Szabad Egyetemen a belga miniszterelnök a felsőoktatási tanévnyitó alkalmából elmondott, Európa jövőjéről szóló beszédében.

„Manapság politikai értelemben a 27-ek Európájáról beszélni puszta illúzió” – jelentette ki Elio Di Rupo, aki úgy véli, a 27 tagállam nehezen tud egyetértésre jutni. A belga miniszterelnök külön kiemelte az Egyesült Királyság egyes kérdésekben tanúsított ellenállását, írta a La Libre Belgique és a Le Soir belga napilap szombati száma.

„Ez az illúzió erős elvárásokat támaszt, amely hatalmas csalódásokat okoz, ez pedig szörnyű Európa-ellenes érzéseket táplál” – figyelmeztetett beszédében Belgium szocialista miniszterelnöke. Di Rupo szerint mivel a 27 ország nehezen jut egyetértésre, Európában „túl szerény és alaposan megkésett” intézkedések születtek a válság kezelésére. A politikai integrációt mostantól az eurózóna 17 országának kellene folytatnia.

A politikus úgy látja, egyedül a megszorítások „nem húzzák ki Európát a kátyúból”. Példaként említette, hogy Írország, Portugália, Spanyolország és Olaszország is erőfeszítéseket tett a költségvetés kiegyensúlyozására, ám ez mégsem nyugtatta meg a piacokat. A jelenleg „vérszegény” európai gazdaság beindításához a múlt század harmincas éveiben, Franklin Roosevelt elnöksége alatt Amerikában végrehajtotthoz hasonló „európai New Dealre” van szükség.

Sürgette, hogy az Európai Központi Bank a lehető leghamarabb váljon olyan intézménnyé, amely a legvégső esetben hitelezőként működik, amint azt szerinte az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Fed is teszi. Ezen túlmenően a belga kormányfő szót emelt amellett is, hogy az eurózóna országainak egyes adósságaiért az övezetnek közösen kellene helytállnia.

Rovatok