Index Vakbarát Hírportál

Képeslapokon konzultálnak a nemzettel

2012. szeptember 24., hétfő 17:20

Másfél millió képeslap szétosztásával kezdi a felkészülést a jövő évi országos parlamenti választásra a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a legnagyobb német ellenzéki párt a választási programhoz gyűjt ötleteket a hétfőn indult akcióval.

A szavazóbázis megmozgatásában mind a 10 ezer helyi alapszervezet részt vesz, ugyanakkor nemcsak a tagságot akarják megszólítani, hanem az egész német társadalmat.

Az 1,3 millió nyomtatványon azt kérdezik a választóktól, hogy "Mit kell jobbá tenni Németországban?". A képeslapokat a berlini Potsdamer Platzon, a német főváros egyik fő közlekedési csomópontjában kezdték szétosztani Sigmar Gabriel pártelnök közreműködésével.

Az Állampolgári dialógus elnevezésű akcióban valamennyi lehetséges kommunikációs csatornát megnyitották a választók előtt, a javaslatokat a képeslapon, telefonon, az interneten és a következő hónapokban egyre gyakoribbá váló pártrendezvényeken is elő lehet terjeszteni.

A javaslatokat az év végéig gyűjtik, 2013 márciusában pedig egy úgynevezett polgári konvención eldöntik, hogy mely javaslatokat vegyék fel a Kormányprogram 2013 elnevezésű választási programba. Az SPD szerint így egy újszerű, nem csupán a párttagság véleményét, hanem széles választói rétegek nézeteit tükröző program jön létre.

A következő országos választást várhatóan 2013 szeptemberében tartják Németországban.

Az SPD népszerűsége jóval elmarad a kormányzó konzervatív CDU/CSU mögött. A legutóbbi felmérés szerint a szociáldemokratákra a németek 27 százaléka szavazna, ha most tartanának a választásokat, míg a legnépszerűbb politikai erő, a CDU/CSU pártszövetség a szavazatok 37 százalékára számíthat.

A legutóbbi, a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban közölt felmérés szerint az SPD természetes szövetségeseként számon tartott Zöldek támogatottsága 13 százalékos, míg a konzervatívok koalíciós partnere, a liberális FDP éppen a parlamenti bejutási küszöbön, 5 százalékon áll. Az adatok így azt mutatják, hogy egy évvel a parlamenti választások előtt sem a kormányoldalnak, sem a valószínű ellenzéki összefogásnak nincs kormányképes többsége.

Ugyanakkor a 2005-2009 közötti nagykoalíció - a 2005-ös választáson győztes CDU/CSU és a második helyezett SPD összefogásának - felújításával csaknem kétharmados parlamenti támogatottságú kormányt lehet alakítani a jelenlegi erőviszonyok alapján, és egy szeptember közepén közölt felmérés szerint a választók többsége, 54 százaléka úgy gondolja, hogy a nagykoalíció lenne a legjobb megoldás.

Rovatok