Index Vakbarát Hírportál

Kenőpénzekről is tárgyaltak Gripen-ügyben

2012. szeptember 24., hétfő 13:53

Egy Nagy-Britanniában jegyzőkönyvbe vett tanúvallomás szerint kenőpénzek fizetéséről is szó volt a BAE Systems fegyverkonszern és kelet-európai piaci tanácsadója, az osztrák Alfons Mensdorff-Pouilly egy megbeszélésén a 2000-es évek eleji vadászrepülő-beszerzések kapcsán, írta a Profil nevű osztrák lap.

A Profil birtokába került feljegyzés szerint Mensdorff a 2001 októberi megbeszélésen a brit konszern magas rangú munkatársai előtt ismertette a "valószínű számokat" arra az esetre, ha a Gripen vadászgépek mellett dönt Ausztria, Magyarország és Csehország a tervezett hadiipari beszerzéseknél. Mensdorff számítása szerint Magyarországon összesen 180 millió schillinget kapott volna öt "harmadik fél". Ausztriában 250 milliót és Csehországban 1,05 milliárd schillinget szántak erre a célra több személynek. (2001-es árfolyamon 1 schilling megközelítőleg 18,5 forintot ért.)

"Amiről itt beszéltek, az kenőpénzek fizetése volt" - mondta a jegyzőkönyv szerint egy tanú a brit korrupcióellenes hatóság (SFO) vizsgálatakor. A lobbista ügyvédje, akit az APA osztrák hírügynökség keresett meg, nem nyilatkozott a cikk állításaival kapcsolatban. Az üzletember eddig minden vádat visszautasított.

Mensdorff-Pouilly ellen bírósági per kezdődik decemberben Ausztriában. A vadászgép-beszerzések korrupciós ügyével kapcsolatban pénzmosással és hamis tanúzással vádolják. Az osztrák ügyészség abból indul ki, hogy Mensdorff-Pouillyhoz kerülőutakon összesen 12,6 millió euró folyt be a BAE Systemstől 2000 és 2008 között. A hatóság feltételezése szerint a pénzből közép- és kelet-európai döntéshozókat vesztegettek meg, hogy a BAE fegyverügyletekhez jusson. A tényleges vesztegetés gyanúját azonban nem tudta alátámasztani az ügyészség, így az nem szerepel a vádiratban.

Nagy-Britanniában 2010-ben már folyt egy eljárás hasonló vádak alapján a BAE és a lobbista ellen. Az SFO vizsgálata alapján Mensdorff-Pouillyt azzal vádolták, hogy 2002 és 2008 között szövetkezett másokkal egyes közép- és kelet-európai kormányok, köztük Csehország, Magyarország és Ausztria "ismeretlen tisztviselőinek és más ügynökeinek" lefizetésére. Az eljárás végül vádalkuval zárult: a BAE Systems Nagy-Britanniában összesen 280 millió font pénzbírság kifizetését vállalta.

Rovatok