Index Vakbarát Hírportál

A Pussy Riot is díjat kaphat Brüsszelben

2012. szeptember 25., kedd 18:43

Az EP emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért alapított Szaharov-díjára idén a meghurcolt orosz punkzenekar mellett egy fehérorosz polgárjogi aktivistát és bebörtönzött ruandai ellenzékieket jelöltek.

Az orosz Pussy Riot tagjai, egy fehérorosz polgárjogi aktivista, a ruandai ellenzék három tagja, egy pakisztáni jogi aktivista és két iráni értelmiségi közül kerül ki idén a Szaharov-díj kitüntetettje. Az Európai Parlament illetékes bizottságai kedden ismertették a jelölteket Brüsszelben.

A külügyi, az emberi jogi és a fejlesztési bizottság öt jelöltet nevezett meg: Alesz Bjaljatszki fehérorosz polgárjogi aktivistát, Joseph Francist, aki a vitatott pakisztáni istenkáromlás elleni törvény áldozatainak nyújt segítséget, közösen jelölték Victoire Ingabire Umuhoza, Déogratias Mushayidi, Bernard Ntaganda bebörtönzött ruandai ellenzékieket, valamint szintén együtt jelölték az orosz Pussy Riot együttes három tagját, Nagyezsda Tolokonnyikovát, Jekatyerina Szamucevicset és Marija Aljohinát.

A jelöltek között van továbbá két iráni értelmiségi: Naszrin Szotudeh bebörtönzött iráni ügyvéd és emberi jogi aktivista ellenzéki aktivistákat és halálra ítélt fiatalkorúakat képviselt. Dzsafar Panahi iráni filmrendező és forgatókönyvíró filmjeiben humanista szempontból igyekszik bemutatni honfitársai életét, nem ritkán a gyerekek, a szegények és a nők nehéz helyzetét helyezve középpontba.

Rovatok