Index Vakbarát Hírportál

Hadrendbe állították Kína első repülőgép-hordozó hajóját

2012. szeptember 25., kedd 21:22

Az anyahajót Ukrajnától vették, állítólag szórakoztató-központnak.

A kínai védelmi minisztérium keddi közleménye szerint az esemény nincs közvetlen összefüggésben a Dél-kínai-tenger egy lakatlan szigetcsoportjának hovatartozása kapcsán Japánnal kirobbant feszültségekkel. Ennek ellenére az anyahajó rendszerbe állítása jelzi Kína törekvését, hogy haditengerészete képes legyen az ország partjaitól messze is tevékenykedni.

Kína 1998-ban Ukrajnától vásárolt meg egy 70 százalékban kész, ukrán fejlesztésű repülőgép-hordozót 20 millió dollárért. A 306 méter hosszú, fegyverzetétől megfosztott Varjag osztályú hajót a hivatalos közlés szerint úszó szállodának és kaszinónak szánták, de a hajó körüli szigorú biztonsági intézkedések miatt kezdettől fogva sejteni lehetett, hogy Peking nem szórakoztatóipari célokra akarja hasznosítani a járművet, hanem arra, hogy saját anyahajót építsen.

A repülőgép-hordozóval idén augusztusban kezdték meg a tengeri próbautakat az évekig tartó felújítás után. Az anyahajó a Liaoning (Liaoning) nevet kapta, annak az északkelet-kínai tartománynak a nevét, ahol állomásozik.

Kína az orosz Szuhoj Szu-33-as harci repülőgép alapján fejleszti azokat a gépeket, amelyeket majd ezen a hajón rendszeresít.

Rovatok