Index Vakbarát Hírportál

Nem jutnak dűlőre a románok medveügyben

2012. szeptember 25., kedd 10:13

Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter hétfőn találkozót szervezett medveügyben a vadászokkal és a civil szféra képviselőivel, írja az erdélyi Krónika. Cornel Mugurel Cozmanciuc, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára azt ígérte: fokozzák az ellenőrzéseket a vadászati és erdészeti hatóságoknál. A minisztérium egy rövid- és egy középtávú stratégiát kis kidolgozott.

Először is fokozni szeretnék az emberek biztonságérzetét, az államtitkár szerint rá kellene mutatni, hogy nem a medvékkel van a gond. Középtávon pedig a jogszabályi környezetet rendeznék. Az államtitkár szerint a kilövési kvótákat meg fogják vizsgálni, de "olyan elvek mentén, amelyek megfelelnek a valóságnak".

Románia az Európai Unió felé azt vállalta, hogy megtart 6 ezer medvét a jelenlegi 9 ezerből. Dorel Fekete, a románia erdőfelügyelet vezetője szerint az országban az optimálisnál lényegesen több medve él. A vádakra reagálva azt mondta: az erdőkivágások nem olyan drámaiak, nem hatnak ki a medvepopulációra. A zöldek viszont másképp látják. Remus Cernea, a Zöld Párt elnöke, Victor Ponta kormányfő tanácsadója szerint nem növelni, hanem csökkenteni kellene a kilövési kvótát. Szerinte az lenne a megoldás, ha a medvéket áthelyeznék olyan területekre, ahol nem ér akkora populáció, de nem zárta ki az export lehetőségét sem.

Hétfőn közben újabb medvetámadásokat jelentettek, de ember nem sérült meg. Reggel Moroeni községben, majd később Bezdead községben támadott meg medve egy-egy borjút.

Rovatok