Index Vakbarát Hírportál

Rohamrendőrök oszlattak Athénban

2012. szeptember 26., szerda 14:45 | aznap frissítve

Athénban erőszakba torkollott a kormány újabb megszorító intézkedései elleni tiltakozás szerdán. Fiatalok egy csoportja összeverekedett a kivezényelt rendfenntartókkal.

A görögországi általános sztrájk és az ezzel párhuzamosan országszerte tartott több tízezres tüntetések jelentik az első nagy megmozdulást azóta, hogy júniusban megkezdte a kormányzást Andónisz Szamarász miniszterelnök hárompárti koalíciója.

Athénban a rohamrendőrök könnygázt vetettek be több száz tiltakozó ellen azt követően, hogy erőszakos cselekmények robbantak ki a parlament épületénél. A sztrájk miatt zárva tartanak az iskolák, több légi járat kimaradt, és akadozott számos szolgáltatás is.

A tüntetések idején a görög kormány újabb megszorításokon dolgozott. A részletek azonban még nem ismertek: azt először a kormánykoalíció pártjainak, majd Görögország hitelezőinek, vagyis az EU - EKB - IMF hármasnak kell jóváhagynia. Ha lesz a kompromisszum, akkor ismertetik csak  a közvéleménnyel a részleteket.

A nyáron hivatalba lépett görög kormány hiába próbált kedvezményeket kérni az említett három hitelezőtől. A szervezetek ragaszkodtak ahhoz, hogy a mentőcsomagokért, vagyis a nagyon kedvezményes hitelekért vállalt megszorításokat a görög kormány maradéktalanul teljesítse. A hitelezők a következő, 31,5 milliárd eurós részletet csak akkor folyósítják, ha még az idén 12 milliárd eurót farag az athéni kormány a költségvetésen. Ha nem érkezik meg a mentőcsomag következő részlete, akkor Görögország még az idén csődbe megy, és ki kell lépniük az eurózónából.

Rovatok