Index Vakbarát Hírportál

Uruguay legalizálja az abortuszt

2012. szeptember 26., szerda 07:19

Megszavazta a művi terhességmegszakítást engedélyező törvényt az uruguayi parlament alsóháza helyi idő szerint kedd este. Ha a szenátusban is többséget szerez a törvényjavaslat, Uruguay lesz az első dél-amerikai ország (és Latin-Amerikában Kuba után a második), ahol bizonyos feltételekkel a terhesség 12. hetéig jogszerű lesz az abortusz.

A magzatot elvetetni akaró nőnek kötelező lesz megindokolnia a döntését egy nőgyógyászból, egy pszichológusból és egy szociális munkásból álló testület előtt. Ezután tájékoztatják arról, milyen egészségi kockázatai vannak a beavatkozásnak, és milyen lehetőségei vannak, ha mégis megtartaná a gyermeket. Öt nap múlva meg kell majd erősítenie szándékát. A nemi erőszak következtében létrejött terhességet a 14. hétig lehet majd megszakítani, és nem lesz időbeli korlát akkor, ha az anya élete forog veszélyben, vagy a magzat olyan súlyosan károsodott, hogy biztosan nem születhet meg élve.

A cél az illegálisan elvégzett abortuszok visszaszorítása, mondta a törvényjavaslat parlamenti vitájában a beterjesztő balközép parlamenti képviselő. A képviselőház a lehető legkisebb többséggel, 50-49 arányban szavazta meg a törvényt 14 órányi heves vita után. Egy felmérés szerint a lakosság 52 százaléka helyesli az abortusz legalizálását, 34 százaléka pedig ellenzi. A törvénybe belefoglalták, hogy csak azokra a nőkre vonatkozik, akik igazolni tudják, hogy legalább egy éve Uruguayban élnek. Ezzel szeretnék elejét venni, hogy a többi dél-amerikai országból tömegesen Uruguayba utazzanak elvégeztetni az abortuszt.

Rovatok