Index Vakbarát Hírportál

Az izraeli kormány is úgy tudja, hatnak az Irán elleni szankciók

2012. szeptember 27., csütörtök 17:53

Az izraeli kormány egy friss jelentése szerint súlyosan érintik Iránt a nemzetközi szankciók, a helyi sajtónak csütörtökön kiszivárogtatott megállapítás pedig aláássa az ENSZ Közgyűlése előtt felszólaló Benjámin Netanjahu miniszterelnök azon követelését, hogy a nemzetközi közösség hozzon még keményebb intézkedéseket a zsidó állam legfőbb ellenségével szemben.

A jelentés nem sokkal az után került napvilágra, hogy az izraeli külügyminiszter azt jósolta, egy éven belül az arab tavasz forradalmaihoz hasonló felkelés törhet ki Irán jelenlegi vezetői ellen, ami szintén ellentmond Netanjahu azon állításának, hogy csakis egy nukleáris létesítményei elleni támadás hathat Irán általa fanatikusnak és hajthatatlannak nevezett vezetésére.

Irán azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál, de Izrael, az Egyesült Államok és más nyugati országok ezt az állítást elutasítják. Az ENSZ már négyszer hozott gazdasági szankciókat az iszlám köztársasággal szemben, de Benjámin Netanjahu ismételten kétségbe vonta azok hatékonyságát. Szerinte azok ugyan ártottak az iráni gazdaságnak, de nem győzték meg a teheráni vezetést arról, hogy le kell állítania nukleáris programját.

Netanjahu az utóbbi hetekben azt szorgalmazta, hogy az Egyesült Államok határozza meg azt a pontot, amelyet Irán nem léphet át, és amelynek átlépése az iráni nukleáris létesítmények elleni amerikai csapást vonna maga után, kérését azonban Washingtonban mindeddig elutasították.

Az izraeli miniszterelnök csütörtökön az ENSZ közgyűlésben elhangzó beszédében várhatóan ismételten azt hangsúlyozza majd, hogy a szankciók nem működnek, ám ez az, amit cáfol az izraeli külügyminisztériumban készült belső jelentés. A dokumentumnak a Háárec című izraeli lapban ismertetett részletei szerint az elmúlt évben kevesebb mint felére csökkent az iráni olajexport: napi 2,4 millió hordóról 1 millióra, és az év eleje óta az olajbevételek is visszaestek 40 milliárd dollárral.

Egy név nélkül nyilatkozó izraeli hivatalos személy elismerte a jelentés létezését, de felhatalmazás híján nem kívánt a részletekbe bocsátkozni. Az irat arról is beszámol, hogy az iráni központi bank elleni szankciók miatt a teheráni rezsim nehezebben érheti el a valutatartalékait, ezért a feketepiacon a hivatalos árfolyam duplájáért lehet csak valutát szerezni. A kenyér, a hús és az áram ára is az egekbe szökött a szankciók miatt. Az izraeli külügyminisztérium értesülései az Iránban működő külföldi nagykövetségek információin alapulnak.

Rovatok