Index Vakbarát Hírportál

Z-50 is horogra akadt Mexikóban

2012. szeptember 27., csütörtök 12:57

Elfogták Mexikóban az „El Taliban” és „Z-50” néven is ismert Ivan Velazquez Caballerót, aki a helyi Zetas drogbanda vezetője volt, írja a BBC.

Miután a hatóságok beszámoltak arról, hogy a kábítószer-kereskedő átpártolt egy rivális csoporthoz, 2,5 millió dolláros nyomravezetői díjat ajánlottak az elfogásáért. A férfit tengerészgyalogosok érték tetten San Lui Potosi városában. Hétfőn San Luis Potosi és Veracruz területén szintén letartóztattak harmincöt mexikói rendőrt, akikről kiderült, hogy titokban kapcsolatban álltak a Zetas-szal.

„Z-50” Mexikó legnagyobb droghálózatait fogta össze, hidegvérrel irányította embereit. Az USA-ba vezető drogszállítmányok útvonalait is kézben tartotta. Zacatecas, Nuevo Leon és San Luis Potosi településein ő volt a bűnözői csoportok főnöke. Harcban állt egy másik drogbáróval, Miguel Trevinóval, vagyis „Z-40”-el. A rivalizálás hatására megszaporodtak a tömeggyilkosságok a térségben.

Az utóbbi hónapokban világossá vált, hogy a Zetas kettészakadt a belső viszályok miatt, maga „Z-50” is belépett a Gulf Cartelbe. A Zetas tagjai 1990-ben a Gulf Cartel végrehajtói voltak, 2005-ben azonban kitörtek a körből, és önállóan kezdtek tevékenykedni.

A megválasztott elnök, Enrique Pena Nieto kijelentette, hogy törvényi úton próbálnak véget vetni a drogháborúnak. A közvélemény szerint nagy kihívás lesz megállítani a bűnözőket.

Rovatok