Index Vakbarát Hírportál

Romlott az amerikai-magyar viszony

2012. szeptember 27., csütörtök 21:13 | aznap frissítve

Németh Zsolt szerint nem lehet lezárni Ramil Safarov azeri katonatiszt átadásának ügyét, mert a magyar kormány döntéséből sok következmény és feladat adódik; előbbiek között említette a nehezen kezelhető magyar-örmény viszonyt, illetve azt, hogy az üggyel összefüggésben "komoly kétoldalú bizalomvesztés jelei mutatkoznak" az amerikai-magyar kapcsolatokban, de ezek alapvető félreértésen alapulnak.

A külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Népszabadságnak adott interjújában, amelyet csütörtökön tettek közzé a lap internetes oldalán, azt mondta, mindent meg kell tenni azért, hogy a magyar-örmény kapcsolatokat visszatereljék a korábbi mederbe. Véleménye szerint reális cél, hogy az elkövetkező hónapokban helyre tudják állítani a felfüggesztett diplomáciai kapcsolatokat.

Semmilyen közvetlen ellentételezése nem volt a magyar kormány döntésének. Azt mondta, Baku az utóbbi években fontos partnerévé vált nemcsak Magyarországnak, hanem Európának is. Nemcsak az ország olaj- és gázlelőhelyeiről van szó, ennél fontosabb, hogy Azerbajdzsánon keresztül biztosítható egy alternatív szállítási útvonal a Kaszpi-térség és Európa között.

Amiatt, hogy Baku azonnali elnöki kegyelemben részesítette a Magyarországon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Safarovot, nem vonna le kedvezőtlen következtetéseket a magyar-azeri gazdasági és energetikai együttműködésről. Az azeriek lépése mindazonáltal „tüskét hagyott a magyar kormányban” – mondta.

Németh Zsolt arról is beszélt, hogy a Safarov-ügy „meghökkentően nagy hullámokat vetett” az amerikai-magyar kapcsolatokban, és rávilágított arra, hogy itt „komoly kétoldalú bizalomvesztés jelei mutatkoznak”, de ezek szerinte alapvető félreértésen alapulnak.

Azzal kapcsolatban, hogy a román külügyminiszter hétfőn Budapestre látogat, azt mondta: Magyarország azt szeretné világosan látni, hogy számíthat-e a román kormányra, készen áll-e Bukarest az elmúlt években felépített kapcsolatrendszer fejlesztésére, továbbá arra, hogy „a térségbeli szolidaritás talaján” maradjon.

Amikor a magyar kormányt heves külföldi kritikák érték, támogatást kapott a lengyelektől, a litvánoktól és a csehektől – emlékeztetett. Hangsúlyozta, ehhez képest Victor Ponta román miniszterelnök júniusban Brüsszelben „fontosnak tartotta negatív bizonyítványt kiállítani Magyarországról, csak hogy saját tevékenységét fényezze”. Ez már a térségbeli építkezés gátja lehet.

Németh Zsolt kitért arra is, hogy a szlovákiai magyarok legitim képviselőjének továbbra is a Magyar Koalíció Pártját tekintik. Szakpolitikákban ugyanakkor a Most-Híd párttal is ki kell alakítani az együttműködést. Mindenesetre nem lehet autonómiáról, magyar oktatási rendszerről beszélni, ha az érdekképviselet nem nemzeti alapon szerveződik, tette hozzá.

Rovatok