Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe került az iszlámellenes film készítője

2012. szeptember 28., péntek 07:44 | aznap frissítve

Mivel megszegte korábbi feltételes szabadlábra helyezésének feltételeit, egy szövetségi bíró döntése szerint börtönbe kell vonulnia a Mohamedet gyalázó film producerének, Nakoula Basseley Nakoulának. A bíróság szerint a férfi esetében fennáll a szökés és elrejtőzés veszélye, ezért indokolt a büntetés kiszabása, jelentette be Los Angelesben Suzanne Segal szövetségi bíró. A bíróság döntésének ismertetése után Nakoula Basseley Nakoula arcát teljesen eltakarva vonult el rendőrök kíséretében a bíróságról.

Az 55 éves férfit 2010-ben banki csalások miatt 21 havi szabadságvesztésre elítéltek, de azóta feltételesen szabadlábra került. A korábbi ítélet öt évre megtiltotta neki, hogy hatósági engedély nélkül számítógépet és internetet használjon, és álneveken lépjen fel. A gyanú szerint Nakoula Basseley Nakoula azóta legalább nyolc esetben megszegte a tiltást, és különböző álneveket használt. Az iszlám világbeli zavargások kitörése után például álnéven, izraeli-amerikai ingatlanbefektetőként adott interjút több sajtóorgánumnak. Újabb ügyekkel is gyanúsítják, amelyek miatt további két év szabadságvesztést szabhatnak ki rá.

Nakoula Basseley Nakoula volt a producere az iszlámot és Mohamed prófétát gyalázó, Innocence of muslims című amerikai amatőr filmnek. A film miatt az iszlám világ csaknem 20 országában törtek ki tiltakozások. A kelet-líbiai Bengáziban az Egyesült Államok konzulátusa ellen terrortámadást hajtottak végre, amelynek következtében Chris Stevens nagykövet és három másik amerikai hivatalos személy életét vesztette.

Szeptember 20-án a film egyik női szereplője is beperelte a film készítőjét, akit ő Sam Bacile néven ismert. Cindy Lee Garcia színésznő keresetében azzal vádolja, hogy becsapta őt, mert elhitette vele, hogy egy sivatagi kalandfilmben fog szerepelni. Állítása szerint forgatáskor szó sem esett Mohamedről, nem történt utalás vallásra sem, és nem volt tudomása a filmben megjelent szexuális tartalmakról.

A börtönbüntetés most akár jól is jöhet Nakoula Basseley Nakoulának. A fejére ugyanis vérdíjat tűzött ki a pakisztáni kormány egyik minisztere. Gulam Ahmed Bilur vasútügyi miniszter 100 ezer dollárt (csaknem 22 millió forintot) ajánlott fel az általa "istenkáromlónak" nevezett filmes megöléséért. Bilur a szélsőséges iszlamista tálibokat és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot is felszólította, hogy csatlakozzon ehhez a "nemes ügyhöz".

Rovatok