Index Vakbarát Hírportál

Játékpisztollyal rálőttek Václav Klausra

2012. szeptember 28., péntek 17:54

A cseh államfőre műanyaglövedékeket lőtt ki egy terepszínű ruhás férfi, aki arról magyarázott az elfogásakor, hogy a politikusok vakok a nép panaszaira. Klaus nem sérült meg, de megdorgálta a testőreit.

Játékpisztollyal rálőtt Václav Klaus cseh államfőre egy férfi péntek délután az észak-csehországi Chrastava kisvárosban, amikor az elnök egy hídavatáskor a tömegben sétált. Klausnak a cseh hírtelevízió jelentése szerint semmi baja nem történt, és az incidenst nem is nagyon akarta kommentálni. Állítólag csak annyit mondott, hogy sok bolond ember van a világon, majd továbbment.

A terepszínű katonai gyakorlóruhába öltözött férfi megpróbált ugyan elfutni és elvegyülni a tömegben, de az elnök testőrei rövidesen elkapták, és átadták a rendőrségnek. Azonnal őrizetbe vették, és elszállították a helyszínről. Klaus ott maradt, és tovább beszélgetett az ottani politikusokkal és helyi lakosokkal. Nem sokkal később azonban az államfő és kísérete elhagyta a városkát. "Az elnök úr a prágai központi katonai kórházba ment kivizsgálásra" - közölte Radim Ochvat, elnöki szóvivő.

A 26 éves támadó kihallgatása folyamatban van. "A politikusok nem hallgatnak ránk, vakok és süketek a nép panaszaira - mondta újságíróknak őrizetbe vételekor a tettes. Arról beszélt: ez volt az egyetlen lehetőség arra, hogy kimutassa elégedetlenségét.

A történteket csak azok vették észre, akik az elnök közvetlen közelében álltak. "Az elnök mellett álltam, amikor egy férfi a másik oldalról Klaus oldalához nyomott egy pisztolyt, és többször meghúzta a ravaszt. Néhány kattanást hallottam, és az első pillanatban nem is értettem, miről van szó" - mondta Michael Canov, a kisváros polgármestere. Szemtanúk szerint a férfinál egy harci játékoknál használatos, úgynevezett airsoft pisztoly volt, amely műanyag gömblövedékeket lő ki.

Egy másik szemtanú szerint a tettes közelről, alig néhány méterről lőtt rá az elnökre, akit több műanyag lövedék el is talált. Klaus az incidens után megdorgálta testőreit. "Srácok, hát most valóban nem voltatok jók" - idézte az elnök szavait a Prima kereskedelmi televízió.

Az országos rendőrfőkapitányság első véleménye szerint az államfő testőrsége és az állami rendőrség is súlyos hibát vétett, amikor nem vették észre a támadni készülő férfit. Biztonsági szakértők szerint az incidens könnyen tragédiába torkollhatott volna, hiszen a testőrök és a rendőrök nem tudhatták, milyen pisztolyt használ a támadó, és ők lőfegyverrel válaszolhattak volna. "Bár senki sem sérült meg, az esetet az államfő elleni komoly és példa nélküli támadásként kezeljük" - nyilatkozta Petr Kmínek, a libereci városi rendőrség szóvivője.

Rovatok