Index Vakbarát Hírportál

Közzétették az áruházi vérengzés felvételeit

2012. szeptember 28., péntek 13:26 | aznap frissítve

Kevesen hiszik, hogy egy magányos őrült lőtt le három biztonsági őrt a kijevi Karavan bevásárlóközpontban. Csak egy memóriakártyát lopott, és túl profin célzott.

A ICTV ukrán kereskedelmi adó csütörtöki híradójában bemutatták a kijevi áruházi vérengzés felvételét, amit az őrszobában készített egy biztonsági kamera, írja a Koreszpondent ukrán portál.

Három biztonsági őr meghalt, egy társuk súlyosan megsebesült. A túlélő állapota nagyon súlyos, a mellkasába és a nyakába kapott golyót, megműtötték, jelenleg az intenzíven fekszik, vérátömlesztésre van szüksége.

A gyilkos egy memóriakártyát próbált ellopni a Karavan nevű szupermarketből. A férfit átkutatták a biztonsági őrök, kiürítette zsebeit, majd el akarta hagyni a helyiséget. Arra kérték, térítse meg a körülbelül száz hrivnyát (háromezer forint) érő termék árát. Miután ezt megtagadta, ki akarták hívni a rendőröket, ettől kattant be.  Az őrök megállították, dulakodni kezdtek, ekkor vette elő pisztolyát, többször meghúzta a ravaszt, majd kimenekült. Hidegvérrel és pontosan lőtt. Az egyik biztonsági őr megpróbálta kikapni a kezéből a fegyvert, de egy lövés megállította.

A biztonságiak hibája?

A Karavanhoz hasonló bevásárlóközpontokat nem biztonsági cégek szakképzett munkatársai őrzik. Az áruházak általában egyéni jelentkezőket bíznak meg a feladattal, akik nem készültek fel hasonló helyzetek kezelésére, fegyverük és vészjelző gombjuk nincs, amely riasztaná a helyi hatóságokat.

A Karavan vezetősége szerint az őrök mindent megtettek, amit a törvény megenged. A felvételen megfigyelhető, ahogyan az áruház egyik biztonsági őre odamegy az ajtóhoz, amely mögött a véres dráma zajlik, kinyitja azt, és észlelve a helyzetet, azonnal be is csukja rémületében. A gyilkos kiszalad, az ijedt biztonsági őr pedig elkezd menekülni. Néhány másodperccel később egy társával együtt próbálja meg üldözőbe venni a tettest.

Ukrajnában csaknem ötezer cégnek van engedélye biztonsági őrök alkalmazására, de a társaságok tevékenységét szabályozó törvényt csak októberben teszik közzé. Ugyanakkor egyetlen szó sem esik azokról rendfenntartókról, akiket áruházak alkalmaznak egyénileg. A profi biztonsági cégek azt kérik, nézzék át a dokumentumot, hogy hasonló esetekben minél kevesebb áldozat legyen.

Nem őrült, hanem hidegvérű és megfontolt profi

A szakértők véleménye szerint csak egy profi képes ilyen pontosan lőni 9 mm-es pisztollyal, hiszen többször sütötte el fegyverét, előre felhúzta a kakast, hogy bármelyik pillanatban ölni tudjon. „Senki ne mondja nekem, hogy ez csak egy pszichopata, aki véletlenszerűen tüzelt” – mondta Szerhij Sabovta, az ukrán biztonsági szakértők szövetségének elnöke.

Néhány ukrajnai elemző szerint a férfi célja az volt, hogy bejusson az őrszobába, hiszen nonszensznek tartják, hogy egy piti tolvaj, akinek fegyver van a zsebében, egy memóriakártyáért kockáztatná a lebukást. Szerintük előre megfontolt szándékról van szó, melynek okát nem tudják ugyan, de a lopást csupán ürügynek tekintik. Az a pletyka is kering a levegőben, miszerint a biztonsági őrök főnöke volt az eredeti célpontja. Ezt a verziót hivatalosan nem erősítették meg.

A rendőrség talált ujjlenyomatokat, a férfit továbbra is körözik. Százezer hrivnyás (2,5 millió forintos) nyomravezetői díjat ajánlottak fel.

Az áruház vezetősége az elhunyt biztonsági őrök családjának szintén százezer hrivnyás támogatást ígért.

Halottnak hitt bűnbanda tag

Ukrán újságírók hasonlóságot találtak a tettes és egy odesszai bérgyilkosbanda tagja, Dikajev Andrej Semjatenkiv között, akit hosszú ideig köröztek. Később állítólag megtalálták a holttestét a Krím félszigeten, Szimferopolban. Hozzátartozói nem hiszik, hogy halott lenne, mivel ők nem látták, és nem is azonosították. Egy plasztikai sebész megvizsgálta a fényképeket, szerint a két arc hatvan-hetven százalékban hasonlít egymásra.

Rovatok