Index Vakbarát Hírportál

Svájc nem tiltja be a burkát

2012. szeptember 28., péntek 18:31

A svájci parlament leszavazta azt a kezdeményezést, hogy tiltsák be az összes, az arcot teljesen eltakaró utcai viseletet. Az aargaui kanton javaslata elsősorban az iszlám nők arcát teljesen vagy nagyrészt elfedő viselet, például a burka megtiltására vonatkozott, de az egyes tüntetők által használt, azonosításukat lehetetlenné tevő maszkokra is érvényes lett volna.

Bea Heim képviselő szerint a tilalom aránytalan volna, Svájcban alig élnek nők, akik vallási okokból teljesen elfedik arcukat. A tiltás szerinte negatív üzenetet közvetítene a Svájcba látogató muzulmán turisták felé, továbbá sértené a kantonok illetékességi jogát, ugyanis a tüntetők álcázásának tilalma a kantonok mérlegelési jogkörébe tartozik.

Svájcban 2009-ben a minaretek építésének tilalmáról kiírt népszavazáson a választópolgárok 57,5 százaléka voksolt igennel. Európában eddig Franciaországban és Belgiumban tiltották be a burka viselését közterületen. Hollandiában is be akarta tiltani a kormány be akarta tiltani, de aztán vezető politikusok kihátráltak a döntés mögül.

Rovatok