Index Vakbarát Hírportál

Lecserélik a cseh elnök testőreit

2012. szeptember 29., szombat 16:18

A cseh belügyminisztérium lecseréli Václav Klaus államfő testőreit, miután egy 26 éves fiatalember meglehetősen könnyen kijátszotta őket, és egy airsoftos fegyverrel többször is rálőtt pénteken Klausra. Az eset után a hatóságok levonták a következtetéseket, és változásokat vezetnek be. "Nem is akarok belegondolni, hogy mi minden történhetett volna" - jelentette ki Radim Ochvat, Klaus szóvivője.

Jan Kubice, a cseh belügyminiszter szerint nagyon nyugtalanító az előállt helyzet. A belügyminisztérium hivatalos álláspontja szerint a rendőrség indít vizsgálatot annak érdekében, hogy kiderítse, miként történhetett meg az eset, írta a bumm.sk.

Klausra pénteken, Chrastava városában támadtak rá, egy híd átadása utáni ünnepségen. Egy fiatal fiú többször is eltalálta a műanyaggolyókkal, és mielőtt őrizetbe vették volna a rendőrök, még interjút is volt ideje adni a cseh médiának. Ebben azzal indokolta tettét, hogy ő kommunista szimpatizáns, és a politikusok nem hallgatják meg az emberek véleményét.

A cseh államfő testőrségének parancsnoka, Jiri Sklenka szombat este jelentette be lemondását, de hozzátette, hogy döntését már az incidens napján meghozta, és közölte is az elnökkel. Slenka nem volt jelen az esetnél, és a testőrök ottani feladatait sem ő osztotta ki. Ugyanakkor azt mondta: miután felvételről végignézte a történteket, személyesen felelősnek érzi magát beosztottai hibái miatt, függetlenül attól, hogy az adott helyzetben meg tudták-e volna akadályozni a támadást, vagy sem. A helyében minden testőrparancsnok így cselekedne, fogalmazott.

A támadót garázdasággal gyanúsította meg szombaton a rendőrség, és eljárást indított ellene. Két évi szabadságvesztést kaphat. A vizsgálatot vezető ügyész szerint a férfi cselekedete nem minősül bűncselekménynek, csak vétségnek, emiatt a kihallgatás után szabadlábra helyezték.

Rovatok