Index Vakbarát Hírportál

Eddig 3,6 millió liter sör fogyott az Oktoberfesten

2012. szeptember 30., vasárnap 18:53

A sör tizenhat napos ünnepére, az Oktoberfestre a szervezők 6 millió vendéget várnak. Az első nyolc napon 3,6 millióan látogattak el a Terézia-réten felállított sörsátrakba, így akár meg is dőlhet a tavaly felállított 6,9 milliós látogatórekord. Egy rekordot azonban biztosan regisztrálnak majd a fesztivál végén: a sör korsónkénti ára az idén csúcsot döntött. A tavalyi 9 euró után egy liter sört idén 9,50 euróért csapoltak.

A müncheni városháza vasárnap közölt félidős mérlege szerint idén egy vendégre egy korsó sör jutott. Ebből arra lehet következtetni, hogy sokan nem álltak meg az első korsónál, hanem jóval többet ittak a kelleténél, és nem alaptalanul: összesen 445-en szorultak a bajor vöröskereszt segítségére ittasság miatt, ami 20 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A rendbontások száma is emelkedett, a rendőrök 1059 esetben intézkedtek, míg tavaly az első nyolc napon 999 esetben kellett eljárni. A testi sértések száma is nőtt; 25 embert például azért tartóztattak le, mert verekedésre használták az egyliteres üvegkorsót. Christian Ude polgármester szerint azonban a statisztika a müncheni rendőrség éberségét igazolja, mivel előfordul, hogy egyszerre akkora tömeg sörözik az alig 40 hektáros réten, mint egy nagyváros teljes lakossága, amiből akár jóval több összezördülés is lehetne.

Közel kétszáz éve népünnepély

A fesztivált 1810 óta szervezik meg. Háborúk és járványok miatt eddig huszonnégyszer halasztották el a rendezvényt, így az idei Oktoberfest sorban a százhetvenkilencedik. A rendezvény eredete egy esküvőre nyúlik vissza: Lajos bajor trónörökös, a későbbi I. Lajos király 1810. október 12-én vette feleségül Terézia szász-hildburghauseni hercegnőt, és a menyegző alkalmából lóversenyt rendeztek az új versenypályán, a város kapui előtti Terézia-réten, ahol az uralkodócsalád étellel és itallal vendégelte meg az ünnepségek részvevőit.

Az Oktoberfestet 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, kezdetét pedig a barátságosabb időjárású szeptemberre hozták előre. A rendezvény népszerűsége az 1880-as évektől ugrott meg igazán, amikor bevezették az elektromos világítást, és a sült kolbász mellett grillcsirkét is árusítani kezdtek. A megnyitó ünnepség forgatókönyvét 1950-ben rögzítették, azóta minden évben a müncheni főpolgármester csapolja meg az első hordót, és a bajor miniszterelnöknek tölti tele az első korsót.

Rovatok