Index Vakbarát Hírportál

Tízezrek tüntettek a megszorítások ellen Párizsban

2012. szeptember 30., vasárnap 17:35 | aznap frissítve

Több tízezren tüntettek vasárnap az európai megszorító politika ellen Párizsban két nappal azelőtt, hogy a francia parlament megkezdi az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) ratifikálását megelőző vitát. A szervezők szerint 50 ezren, a rendőrség adatai szerint megközelítőleg 15-20 ezren tiltakoztak.

A tüntetésen - amelyen többek között a nemzetgyűlésben is helyet foglaló Baloldali Front és a Kommunista Párt tagjai is megjelentek - mintegy hatvan szélsőbaloldali szervezet, egyesület és a szakszervezet vett részt. A szocialista Francois Hollande májusi elnökké választása óta először került sor utcai tiltakozásra a kormányzat gazdaságpolitikája ellen.

Baloldaliak, antikapitalisták, kommunisták

A tavaszi elnökválasztás negyedik helyezettje, a menet élén vonuló Jean-Luc Mélenchon kijelentette, hogy a francia nép mozgásba lendül a megszorító politika ellen. A Baloldali Front elnöke mellett Pierre Laurent, a PC elnöke, valamint spanyol és portugál radikális baloldali európai parlamenti képviselők is feltűntek a tömegben. A kormányzó Szocialista Pártnak az ESM-t nem támogató baloldali szárnya, valamint a ratifikáció ellen kampányoló Zöldek hivatalosan nem vettek részt a megmozduláson, de a szervezők szerint sokan megjelentek mindkét párt tagjai közül.

Mélenchon elutasította, hogy kormányellenes fellépésről lenne szó; a szélsőbaloldali politikus szerint ez a megszorító politika ellen szervezett tömegrendezvény. Olivier Besancenot, az Új Antikapitalista Párt szóvivője viszont úgy vélte, hogy fel kell végre vállalni a baloldali kormány baloldali politikai ellenzékének szerepét. Mélenchon úgy látja, eljött az idő, hogy az utca hallassa a hangját a kormány politikája ellen; szerinte ez a tüntetés a baloldali ellenzék tartós egységének első lépése volt.

Pierre Laurent, a PC elnöke szerint a mostani tüntetés csak a kezdet volt; ma valami elkezdődött és a következő hetekben is folytatódni fog. Laurent úgy véli, bátorságot kell adni a baloldalnak a pénzügyi világ elleni háborúhoz; úgy látja, hogy a kormány által pénteken elfogadott jövő évi költségvetési tervezet, amely 36,9 milliárd eurós adóemelést és kiadáscsökkentést irányoz elő, elfogadhatatlan. Laurent arra is kitért, hogy szerinte az európai megszorítást előíró költségvetési paktumot sem szabad ratifikálni, amelyet még az előző elnök, Nicolas Sarkozy írt alá márciusban.

A baloldal nem akadály

A képviselők kedden kezdik meg az ESM ratifikációját megelőző vitát, amely a szélsőbaloldal szerint az európai megszorító politika rákényszerítése Franciaországra. A nemzetgyűlés és a szenátus valószínűleg még október vége előtt jóváhagyja az európai mentőalap elfogadását. A szélsőbaloldal és a Zöldek álláspontja nem veszélyezteti a ratifikációt, mert azt a kormánypárttal együtt a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) által vezetett ellenzék is támogatja.

Hollande az elnökválasztási kampányban a paktum újratárgyalását ígérte. A megválasztása után sikerült elérnie európai partnereinél, hogy egy, a gazdasági növekedést és munkahelyteremtést ösztönző részt is csatoljanak a költségvetési paktumhoz, de az eredeti szöveg változatlan maradt. Jean-Marc Ayrault miniszterelnök vasárnap arra figyelmeztetett, hogy ha most nemet mondanának az ESM-re, az az euróból való kilépést jelentené, amihez Francois Hollande sem járulna hozzá.

Rovatok