Index Vakbarát Hírportál

Égett Korán-lapot ábrázoló kép miatt támadtak buddhista szentélyekre

2012. október 1., hétfő 17:27

A helyi muszlimokat az bosszantotta fel Bangladesben, hogy egy szerintük égett Korán-lapot ábrázoló kép került fel a Facebookra, több buddhista szentélyt is megrongáltak.

A bangladesi rendőrség tájékoztatása szerint több buddhista szentélyt és otthont is megrongáltak dühös muszlim tömegek, miután vasárnap feltöltöttek egy megégett Korán-lapot ábrázoló képet a Facebook közösségi portálra, írja a CNN.

A megmozdulások vasárnap kora reggel kezdődtek Banglades tengerparti területein és terjedtek át a közeli városrészekre. „Bevetették a rendőrséget és a hadsereget is, hogy megállítsák a további atrocitásokat” – mondta Jainul Bari helyi vezető, de ennek ellenére Ramu városrészben hét buddhista szentély megsemmisült és legalább ötven lakóház vált lakhatatlanná, vagy súlyosan megrongálódott. Azt nem tudni, hányan sérültek meg.

Saleem Jahangir főfelügyelő szerint a tüntetők azért fordultak a buddhisták ellen, mert az ominózus kép mellett egy buddhista fiú neve is szerepelt. Hiába bizonygatták azonban, hogy a felvételt nem ő töltötte fel a Facebookra, azóta a fiú profilját elővigyázatosságból törölni kellett a közösségi oldalról, a rendőrség pedig nem hozta nyilvánosságra a nevét. „Most már mindent kézben tartunk” – fűzte hozzá Jahangir.

A politikusok azonnal lecsaptak az esetre: Banglades belügyminisztere, Mohiuddin Khan Alamgir szerint a támadásokért az ellenzéki Bangladesi Nacionalista Párt a felelős. A miniszter úgy véli, hogy a támadást jó előre kitervelték, amit szerinte bizonyítanak a leégett templomok és házak környékén talált puskapor-, és benzinnyomok.

A 90 százalékban muszlim vallású ország egyike volt azon kevés országoknak, ahol nem váltott ki tömegtüntetést a szeptember elején feltöltött, Mohamed prófétát kifigurázó film. A filmet szélsőségesnek ítélte meg, ezért hétfőn betiltotta az egyik moszkvai kerületi bíróság.

Rovatok