Index Vakbarát Hírportál

Kettészakította a kampány Venezuelát

2012. október 1., hétfő 13:21

Hugo Chávez egy vidéki városban, míg ellenfele a venezuelai fővárosban, Caracasban tartotta kampányzáró beszédét. A két jelölt egymás alkalmatlanságát bizonygatta, ám egy ponton megtalálták a közös hangot: megemlékeztek a szombaton elhunyt ellenzéki aktivistákról.

Vasárnap megtartotta kampányzáró beszédét Henrique Capriles, aki a jelenlegi venezuelai elnök, Hugo Chávez kihívója az október 7-i választásokon – írja a BBC. „Ez a legnagyobb megmozdulás, amit Caracasban valaha láttam” – közölte az elnökjelölt, aki azt is megjegyezte, hogy a tömeg túlnőtt a főváros egyik tengelyének számító Bolívar sugárúton is.

Az ellenzéki Első Igazság Pártja eredetileg Chávez Barinas tartományi otthona elé is tervezett megmozdulást, ám azt a helyi rendőrség meggátolta, ennek során három embert le is lőttek. Capriles megemlékezett róluk: „Tegnap sajnos három ember is erőszak áldozata lett, ilyen még sosem volt” –mondta. Az ellenzéki jelölt ennek kapcsán megígérte, hogy véget vet a Venezuelában tomboló erőszaknak.

Hugo Chávez a Zulia tartományi Cabimasban megerősítette, hogy országában minden rendben, és Venezuela jó úton halad. A jelenlegi elnök szerint ha nyer az ellenzék, az harminc évre visszavetheti az országot. „Én sosem csaptalak be titeket, és sosem buktam el” – mondta Chávez, miközben ő is lerótta kegyeletét a szombati halálos áldozatok előtt. Az elnök szerint pártja nem az erőszak, hanem a béke pártja, így arra kérte híveit, ne dőljenek be a provokációnak.

Hiába szónokol azonban Chávez a béke mellett, az elmúlt hónap eseményei nem ezt igazolják – ugyanis a választások közeledtével a két politikai tábor rendszeresen egymásnak feszül. Szeptemberben több szemben álló aktivista köveket dobált egymás felé, amikor az ellenzéki jelölt Puerto Cabello városában járt. Szeptember elején pedig négy ember megsebesült, mikor lövöldözés tört ki egy választási gyűlésen.

Nagyon valószínű, hogy az erőszak tovább fokozódik majd, – ahogy ezt a BBC tudósítója, Sarah Grainger tapasztalta – ugyanis a választás ebben az évben a korábban megszokottaktól eltérően jóval szorosabbnak és kiszámíthatatlanabbnak tűnik, amire az elmúlt évtizedben alig akadt példa.

Ez különösen akkor érthető, ha figyelembe vesszük az erőtényezőket, ugyanis Chávez ellenfele mögött harminc ellenzéki csoportosulás sorakozott fel, ami arra bizonyíték, hogy bíznak Chávez bukásában, különösen annak tudatában, hogy az elnök nemrégiben súlyos rákbetegségen esett át.

Rovatok