Index Vakbarát Hírportál

A grúz elnök lemondását követeli az ellenzék

2012. október 2., kedd 20:36 | aznap frissítve

Lemondásra szólította fel Miheil Szaakasvili grúz elnököt kedden Bidzina Ivanisvili, a dél-kaukázusi ország parlamenti választásain győzelmet arató ellenzéki koalíció vezetője, egyúttal a jövő évi elnökválasztás előre hozását szorgalmazta.

"Szaakasvili számára az egyetlen jó döntés, ha most lemond" - jelentette ki sajtóértekezletén a győztes Grúziai Álom koalíció vezetője, nem sokkal az után, hogy az államfő elismerte a kormányzó Egyesült Nemzeti Mozgalom vereségét a hétfőn lezajlott választásokon.

A miniszterelnöki poszt valószínű várományosa hozzátette, hogy a 2013 őszén esedékes elnökválasztást előre kell hozni, "különben számos probléma merül fel". Azt is mondta, hogy Szaakasvili "sok hibát követett el", sokat dicsért reformjainak többsége pedig vicc, ideológiája pedig "teljes egészében hazugságokra épült".

Ivanisvili kilátásba helyezte, hogy bíróság elé állítják a távozó kormány minden, bűncselekményt elkövető tisztségviselőjét, de leszögezte, hogy nem lesz általános hajsza az eddigi köztisztségviselők ellen.

Cél a NATO

Ellenséges megjegyzései előrevetítik, hogy viharossá válhat viszonya Szaakasvilivel, akinek második elnöki mandátumából még egy év hátravan. Az ellenzéki koalíció külpolitikai célkitűzéseire kitérve Grúzia leggazdagabb embere kijelentette, hogy javítani kívánják az ország csapnivaló viszonyát Oroszországgal, de továbbra is csatlakozni kívánnak a NATO-hoz.

A grúz-orosz diplomáciai kapcsolatok az után szakadtak meg, hogy 2008 nyarán Grúzia háborút indított az országtól elszakadt Dél-Oszétia visszafoglalásáért, Oroszország azonban közbeavatkozott, és súlyos vereséget mért a grúz hadseregre. Moszkva azóta elismerte Dél-Oszétia és a szintén Grúziától elszakadt Abházia függetlenségét, és csapatokat állomásoztat területükön. A két ország kapcsolatainak helyreállítása lehetetlen volt Szaakasvilivel, akit a dél-oszétiai háborút követően Moszkva nem fogadott el tárgyalópartnernek.

Ivanisvili, mint mondta, jó kapcsolatokat kíván ápolni az Egyesült Államokkal, Tbiliszi eddigi szövetségesével is. "Ha azt kérdezik, hogy Amerika vagy Oroszország, azt válaszolom, hogy jó viszonyra van szükségünk mindenkivel" - szögezte le.

Mindenki gratulál

Szaakasvili választási vereséget elismerő nyilatkozatát követően Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő Moszkvában gratulált a grúz ellenzék győzelméhez. "Ha az (eddigi) eredmények realitássá válnak, Grúzia politikai tájképe sokkal változatosabb lesz. Ezt csak üdvözölni tudjuk, mivel (...) konstruktívabb és felelősebb erők lesznek a parlamentben" - jelentette ki Medvegyev.

Az Európai Bizottság mindkét félnek gratulált a szavazás nyugodt lebonyolításához, és "építő jellegű első reakcióikhoz" - mondta Catherine Ashtonnak, az unió külpolitikai főképviselőjének szóvivője Brüsszelben. Hozzátette, hogy az EU politikai és üzleti téren is folyatni akarja együttműködését Grúziával.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke azt mondta, gratulál Grúziának a "kiélezett" kampány után lebonyolított szabad és békés választásokhoz. "Némely hiányosságok ellenére a választások lebonyolítása a grúzok növekvő politikai és demokratikus érettségéről tanúskodik" - mondta Schulz.

Richard Norland, az Egyesült Államok tbiliszi nagykövete személyes találkozón gratulált az ellenzéki koalíciót győzelemre vezető Bidzina Ivanisvilinek. Guido Westerwelle német külügyminiszter az ország demokratikus megerősödésének jeleként értékelte a grúz parlamenti választások lefolyását, és üdvözölte, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői "összességében kedvező értékelést adtak" a szavazásról.

Rovatok