Index Vakbarát Hírportál

A prostituált már nem vádolja erőszakkal DSK-t

2012. október 2., kedd 19:48 | aznap frissítve

Nem emel vádat Dominique Strauss-Kahn ellen az észak-franciaországi Lille város ügyésze nemi erőszak gyanúja miatt egy feltételezett prostitúciós hálózat ügyében, de üzletszerű kéjelgés elősegítésében való bűnrészesség miatt folytatódik a vizsgálat a Nemzetközi Valutalap (IMF) korábbi vezetője ellen - közölte kedden az ügyészség.

A vádhatóság a közelmúltban kiterjesztette a lille-i prostituált hálózat fenntartásáról folyó vizsgálatot arra, vajon Strauss-Kahn barátaival erőszakot követett-e el a társaság egyik tagján, amikor 2010 végén Washingtonban - még az IMF vezetőjeként - részt vett egy szexpartin.

Az ügyben két belga prostituáltat hallgattak ki 2011 végén a francia hatóságok; egyikük elmondta, hogy 2010. december 16-án Strauss-Kahn a beleegyezése nélkül közösült vele. A szóban forgó nő azonban - az ügyészség közleménye szerint - nem nyújtott be panaszt az IMF volt elnöke ellen. Strauss-Kahn egyébként utólag elismerte, hogy szexuális kapcsolatban állt a hálózat több nőtagjával, de tagadta, hogy tudott volna arról, miszerint prostituáltak.

A nő később "azt írta, hogy beleegyezésével történt az eset és nem tesz feljelentést" - olvasható a közleményben. Az ügyészség ezért "szabálysértés hiányában" nem indít eljárást, miután erőszak bűntette nem állapítható meg.

A szexpartikat beismerte

Strauss-Kahn ellen ugyanakkor folytatódik az eljárás az úgynevezett Carlton-ügyben üzletszerű kéjelgés elősegítésében való bűnrészesség miatt. A volt IMF-vezér ügyvédjei kérték ezen vád ejtését is, a kérelemről a fellebbviteli bíróság november 28-án dönt.
Strauss-Kahn ügyvédje, Richard Malka, még korábban elmondta, hogy védence ártatlannak vallja magát. "Állítása szerint nem tud arról, hogy bármikor prostituálttal találkozott volna. Viszonyt kialakítani egy konzumhölggyel nem bűncselekmény, magánügy és törvényes nagykorú emberek között" - tette hozzá. Az IMF volt vezetőjét februárban saját kérésére hallgatták ki azokkal a párizsi és washingtoni szexpartikkal kapcsolatban, amelyeken részvételét már korábban nyilvánosan beismerte.

A sajtó által csak DSK néven emlegetett 63 éves francia szocialista politikust tavaly májusban nemi erőszakkal vádolta meg egy New York-i szálloda alkalmazottja. A hatóságok felmentették ugyan, de az ügy miatt a férfi távozott az IMF éléről, és államfői ambícióinak is búcsút kellett mondania.

Rovatok