Index Vakbarát Hírportál

Az IKEA bocsánatot kért a nők eltüntetéséért

2012. október 2., kedd 13:04

"Nagyon sajnáljuk, ami történt" - reagált a szaúd-arábiai katalógusa miatt kirobbant botrányra az IKEA. A svéd bútoróriás világszerte kétszáz millió példányban kiadott, többnyire mindenben egyező katalógusának szaúd-arábiai változatából egyszerűen kiretusálták a nőket.

A sztorit a Metro svéd kiadása leplezte le. A nők kiretusálása azonnal botrányt okozott Svédországban, ahol még a kormány is megszólalt. A miniszternők szerint az IKEA a döntéssel megsértette a nemek közti egyenlőség elvét.

Az IKEA először csak annyit reagált, hogy "szaúdi partnereinkkel együtt gondolkodunk azon, hogyan lehetne megoldást találni a kérdésre". Később viszont már bocsánatkérésre váltott.

"Reagálnunk kellett volna, és észrevennünk, hogy a nők kihagyása a szaúdi katalógusból ellentétes az IKEA elveivel" - írták közleményükben.

Az ügyben már nem csak az IKEA-t támadják, hanem azokat is, akik az IKEA-t támadják. Karin Klein a Los Angeles Timesban megjelent publicisztikájában azt veti a bírálók szemére, hogy valójában kulturális érzékenysége miatt támadják az Ikeát. "Szaúd-Arábia valóban nem a nemi egyenlőség bástyája. Távol van attól. És bár mindenkinek joga van hozzá, hogy ne értsen egyet velük, szokatlannak és jogtalannak tűnik azért bírálni egy céget, mert törekedett rá, hogy a reklámjai kulturálisan érzékenyek legyenek" - írta.

Szaúd-Arábiában gyakorlatilag nem látni nőket a hirdetésekben, mert másodrendűnek tartják őket. Nyilvánosan is csak eltakarva mutatkozhatnak.

Rovatok