Index Vakbarát Hírportál

Kiemelik a használt fűtőelemeket a fukusimai atomerőműben

2012. október 2., kedd 18:17 | aznap frissítve

A katasztrófaelhárító egységek hozzáláttak az elhasznált fűtőelemek kiemeléséhez a tavaly márciusi földrengés és szökőár nyomán megrongálódott fukusimai atomerőmű 4-es reaktorában - jelentette be kedden a létesítményt üzemeltető TEPCO vállalat.

Az atomerőműben a természeti csapás következtében három reaktorban is leolvadtak a fűtőelemek, az olvadt üzemanyag lefolyt, és átégette a reaktortartályt. Ez a leolvadás a 4-es reaktorban nem következett be, de az is megrongálódott az erőteljes hidrogénrobbanások következtében, amelyek gyakorlatilag megsemmisítették a blokk tetejét.

A TEPCO munkatársai megpróbálják kiemelni a reaktor belső részéből a 764 darab fűtőelemet, és áthelyezni azokat a reaktorépület felső részén elhelyezkedő, elhasznált nukleáris fűtőanyagokat őrző tárolóba.

Tavaly március 11-én a Japánban eddig mért legnagyobb, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés történt a tenger alatt a szigetország északkeleti partvidékének közelében, majd hatalmas hullámokkal tengeri szökőár árasztotta el a térséget. Közel 19 ezer ember meghalt vagy eltűnt, és óriási anyagi kár keletkezett. Az elemi csapás nyomán súlyosan megrongálódott a fukusimai atomerőmű, több alkalommal is jelentős mennyiségű radioaktív szennyeződés jutott ki a levegőbe és a tengerbe. A létesítmény körzetéből mintegy 160 ezer embert telepítettek ki.

Rovatok