Index Vakbarát Hírportál

Szakasvili bukását jelzik a részeredmények

2012. október 2., kedd 06:06

A felmérések és az első hivatalos részeredmények szerint is az ellenzéki Grúziai Álom szerezhette meg a listás szavazatok többségét a grúziai parlamenti választáson. Szaakasvili elnök Egyesült Nemzeti Mozgalma az egyéni körzetekben bízhat, ezekről még nem érkezett jelentés.

Hivatalosan mindkét párt magáénak érezte a győzelmet a hétfői grúziai parlamenti választás után adott első nyilatkozataiban, bár később meg nem erősített orosz sajtójelentések szerint Miheil Szakasvili kormányfő már beismerte vereségét. (Oroszország nem barátja Szaakasvili elnöknek, akivel háborút is vívott.)

A közvélemény-kutatások közül még a kormánypárti tévé exit-pollja is az ellenzéki Grúziai Álom (GÁ) sikerét jelezték 35-30 arányban, míg az ellenzéki felmérések közül mindegyik a GÁ 2:1 arányú győzelmét vetítették előre.

Az első hivatalos részeredmények ennél szorosabb versenyt, de biztos ellenzéki sikert jeleznek. Nagyon alacsony, három százalékos feldolgozottságnál 51,6:43,9 arányban vezetett az ellenzék, hat százalékosnál már 56,1:39,4-re nőtt a Grúziai Álom előnye.

A listás győzelem azonban még nem jelent feltétlenül sikert, az előzetes felmérések szerint az egyéni körzetekben a kormányzó Egyesült Nemzeti Mozgalom, Szaakasvili elnök pártja akár a helyek kétharmadát is megszerezheti. Ezek állásáról egyelőre nem érkezett jelentés.

Tbilisziben az ellenzék több ezer híve ünnepelt az éjszaka az utcákon. Zászlós felvonulásokat rendeztek, a gépkocsik dudáját nyomogatták, mint akik biztosak a győzelemben. Incidensekről nem érkezett hír. Szaakasvili azonban figyelmeztetett arra, hogy az eredmények még nincsenek meg, és az amerikai nagykövet is arra kérte az embereket, hogy "maradjanak nyugodtak" a szavazatok kiértékelésének befejezéséig.

Orbán Viktor miniszterelnök két nappal a választások előtt látogatta meg Szaakasvili elnököt, akivel közösen átadta Grúzia új nemzetközi repterét.

Rovatok