Index Vakbarát Hírportál

Washington dróntámadásokat indítana az al-Kaida ellen

2012. október 2., kedd 18:47 | aznap frissítve

Washington azt fontolgatja, hogy pilóta nélküli repülőgépekkel (drónokkal) bombázza az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet észak-afrikai szárnyának (AQMI) mali állásait – írta kedden a The Washington Post.

Az amerikai napilap szerint Barack Obama elnök terrorelhárítási főtanácsadója, John Brennan a külügyminisztériummal és a Pentagonnal együttműködve felméri a térségbeli helyzetet, és tanulmányozza a szélsőséges csoportok elleni amerikai beavatkozás lehetőségét.

Johnnie Carson afrikai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár is arról beszélt újságírók előtt, hogy katonai lépésre lesz szükség a radikális iszlamisták Észak-Maliból történő kiűzéséhez.

A The Washington Post nevük elhallgatását kérő amerikai illetékesekre hivatkozva írta, hogy a pakisztáni, jemeni és szomáliai fegyveres iszlamisták ellen már bevált pilóta nélküli repülőgépek bevetésének lehetőségét tanulmányozzák.

A Fehér Ház egyik szóvivője a francia hírügynökség megkeresésére nem cáfolta, hogy értekezleteket tartanak kifejezetten Maliról és az AQMI-ról, de nem volt hajlandó kitérni a részletekre.

"Nem meglepetés, hogy a Fehér Ház értekezleteket szervez egy sor kérdésről, így a terrorizmus elleni harcról. Az elnök világosan közölte a célját, hogy semmisítsék meg az al-Kaida hálózatot és minden nap ezen dolgozunk" – közölte Tommy Vietor, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője.
Johnnie Carson afrikai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár kijelentette: az Egyesült Államok kész támogatni, hogy "jól szervezett" és "jól felszerelt", afrikai vezetésű katonai erőt vezényeljenek Maliba az iszlamista felkelők ellen, ha a szomszédos államok beleegyeznek a fellépésbe.
Carson szerint Malinak "erős, hiteles kormányt" kell felállítania, hogy a hadserege képes legyen irányítani az ország északi részének felszabadítását célzó erőfeszítéseket.

A kormányfő beavatkozást kért

Cheick Modibo Diarra mali kormányfő szombaton felszólította a nyugati államokat, elsősorban Franciaországot, avatkozzon be katonailag Észak-Maliban repülőgépek és különleges erők küldésével.

Az al-Kaidával szövetséges fegyveresek márciusban a távoli fővárosban indított államcsíny okozta hatalmi űrt kihasználva vették ellenőrzésük alá az ország északi részét, és szigorú iszlám törvénykezést vezettek be. Carson sajtóértekezletén kijelentette: a fegyveresek terrorizmusért, emberrablásért és rablásért felelősek.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) hónapok óta sürget katonai akciót, hogy segítsenek a mali hadseregnek az ország északi részét visszafoglalni az iszlamistáktól.
Emberjogi szervezetek szerint a mérsékelt iszlám országnak számító Mali északi részén jelentősen megnőtt az elnyomás, az iszlamisták például egy házasságtöréssel vádolt párt halálra köveztek.

Egy magas rangú amerikai pénzügyminisztériumi illetékes szerint iszlamista fegyveresek egyre inkább emberrablásokból finanszírozzák magukat: az észak-afrikai al-Kaida feltehetően több tízmillió dollárra tett szert váltságdíjakból az elmúlt években.

Amerikai becslés szerint az elmúlt évtizedben az iszlamista szervezetek, közöttük az utóbbi években az AQMI 120 millió dollárnyi váltságdíjat kaptak – közölte David Cohen terrorizmusért és pénzügyi hírszerzésért felelős pénzügyminiszter-helyettes.

A váltságdíj reményében történő emberrablások sürgős veszélyt jelentenek, mindenekelőtt a Száhel-övezetben és Maliban, ahol az AQMI jelentős területet ellenőriz – mondta Cohen kedden újságíróknak Berlinben. A miniszterhelyettes szerint a váltságdíjak összege az évek során megnőtt, és tételenként 5 millió dollár körüli.

Rovatok