Index Vakbarát Hírportál

Civileket öltek a dél-szudáni katonák

2012. október 3., szerda 15:55

Sokkoló erőszakról, kínzásokról, gyilkosságokról számol be az Amnesty International (AI) dél-szudáni helyzetről közzétett szerdai jelentése a BBC szerint. A brit emberi jogi szervezet szerint a dél-szudáni biztonsági erők és rendőrök erőszakos cselekmények sorát követték el a civil lakossággal szemben az Operation Restore Peace hadművelet alatt.

A lakosság lefegyverzését célzó kampányt a kormány indította el márciusban, hogy így akadályozza meg a több száz áldozatot követelő etnikai konfliktus eszkalálódását Jonglei államban. Audrey Gaughran, az AI Afrikáért felelős igazgatója szerint viszont a katonák „ahelyett, hogy helyreállították volna a közbiztonságot, sokkoló jogsértéseket követtek el”.

A szervezet munkatársai által a helyiekkel készített interjúkból kiderül, hogy a biztonsági erők példátlan erőszakot alkalmaztak a civil lakossággal, köztük a gyerekekkel szemben, a legfiatalabb áldozatuk minössze 18 hónapos volt. A katonák megerőszakolták, megölték, megkínozták az embereket, tulajdonukat elvették, a termést felgyújtották.

Gaughran szerint a dél-szudáni kormány nem is próbálta megakadályoznia  vérengzéseket, pedig a szervezet jelentésében felszólította a kormányt az azonnali beavatkozásra.

Barnaba Mariel Benjamin dél-szudáni tájékoztatási miniszter szerint viszont az erőszakos cselekmények csak egyedi esetek voltak, a széles körű agresszióról szóló hírek hamisak. Benjamin szerint a leszerelési programot az ENSZ békefenntartói ellenőrizték, az erőszakos eseteket pedig végig kiemelten kezelték, ennek köszönhető, hogy a leszerelés sikeres volt. A miniszter részrehajlással vádolta az AI-t, akik a jelentés elkészítésekor nem kérték ki a dél-szudáni kormány álláspontját.

Rovatok