Index Vakbarát Hírportál

Marokkó felé tart a holland abortuszhajó

2012. október 3., szerda 12:08 | aznap frissítve

Elindult Marokkó felé a holland abortuszhajó, hogy a biztonságos terhességmegszakítást népszerűsítse az észak-afrikai országban, írja a hajót üzemeltető Women on Waves (Nők a hullámok hátán) szervezet honlapjára hivatkozva a BBC. A szervezet hajói tizenegy éve járják az európai országokat a terhességmegszakítás tiltása elleni küzdelem jegyében, muzulmán országba viszont most mennek először.

A marokkói törvények csak abban az esetben engedélyezik a művi terhességmegszakítást, ha az anya élete közvetlen veszélyben forog. Az országban hat-nyolcszáz terhességmegszakítást végeznek naponta, túlnyomó részüket nem megfelelő körülmények között.

Rebecca Gomperts, a szervezet alapítója szerint a biztonságos abortuszt csak a gazdagabb nők tudják megfizetni, a szegények pedig gyakran otthon végzik el az abortuszt, amivel komoly veszélynek teszik ki magukat. A szervezet szerint a terhességgel összefüggésbe hozható halálesetek 13%-át a nem biztonságos terhesség-megszakítás okozza.

A WOW közlése szerint Marokkóba egy helyi fiatalokból álló mozgalom, az Alternative Movement for Individual Liberties (MALI) hívta meg őket, hogy így népszerűsítsék az abortusz legalizációját. A MALI honlapja szerint a hajón nem fognak terhesség-megszakítást végezni az ott tartózkodása alatt. Gomperts szerint a hajó egy hétig marad az országban, érkezésének pontos helyét és időpontját viszont csak október 3-án teszik közzé.

A WOW hajói korábban megjárták Írországot, Lengyelországot, Portugáliát és Spanyolországot is. 2004-ben a konzervatív portugál kormány megtagadta tőlük, hogy portugál felségvizekre hajózzanak arra hivatkozva, hogy tevékenységük a portugál törvényekbe ütközik és veszélyezteti a közegészséget.

Rovatok