Index Vakbarát Hírportál

Még meg sem alakult, már meg is bukott az új líbiai kormány

2012. október 5., péntek 06:27

A kijelölt kormányfő, Musztafa Abu Sagur ki akarta hagyni a kormányból a legnagyobb líbiai párt, a Kadhafit megbuktató lázadókat tömörítő Nemzeti Erők Szövetsége tagjait.

Meg sem alakulhatott az új líbiai kormány. A parlament csütörtökön leszavazta Musztafa Abu Sagur kijelölt miniszterelnök kormánylistáját. A szavazás előtt az új kormányt elutasító tüntetők törtek be a parlamentbe.

A parlamenti házelnök. Muhammed Juszef al-Magref tájékoztatása szerint a miniszterelnök vasárnapig kapott haladékot új kormánylista előterjesztésre. Abu Sagur bejelentette, hogy kész változtatni listáján.

Abu Sagur eredetileg a 200 fős parlament legnagyobb frakcióját adó Nemzeti Erők Szövetsége (NFA) egyetlen taját sem kívánta bevonni kormányába. Számítani lehetett rá, hogy ez problémát fog okozni. Az NFA tömöríti a Kadhafi elleni lázadók fő csoportját, ennek tagja Mahmúd Dzsibril volt ideiglenes kormányfő is.

A helyi sajtó szerint a júliusi választásokon győztes, mintegy 60 pártból álló, Nemzeti Erők Szövetsége nemcsak számos miniszteri posztot követelt magának a polgárháború utáni első líbiai kormányban, de alapvetően elutasította az Abu Sagur által javasolt kormányprogramot is.

Rovatok