Index Vakbarát Hírportál

Szíria: heves légitámadások Homszban

2012. október 5., péntek 16:09

A szíriai hadsereg heves légitámadásokat intézett Homsz térsége ellen pénteken, ahol először vetettek be harci gépeket, és az ország más térségeiben is folytak harcok a katonák és lázadók között – közölte egy civil szervezet. Pénteken legalább 22 ember halt meg erőszakos cselekményekben Szíria-szerte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint.

Akárcsak a közel 19 hónapja tartó lázadás minden péntekjén, most is tüntetések voltak Aleppó tartományban és Damaszkuszban, ahol a nagyimán Bassár el-Aszad elnök távozásáért és az ínségtől szenvedő lázadó városokért imádkoztak. „Nem nyilatkozatokat akarunk, hanem fegyvereket, hogy megvédhessük a gyermekeinket” – ez volt a tüntetések jelszava. Az erőszak fokozódásával kevesebben mentek tüntetni, mint korábban.

Homsz városában a hadsereg egységei körülvették Haldíje negyedet, amely öt hónap óta a leghevesebb tüzérségi tűz célpontja volt, és most első ízben harci gépek is támadták az emberjogi szervezet szerint. Más ellenzéki aktivisták szerint a hadsereg szovjet gyártmányú MiG gépekkel támadta Haldíjét, miközben a katonák rohammal próbálják meg bevenni a lázadók erősségének számító óvárost.

Az észak-szíriai Rakka tartomány Maadán városában a kormányerők házkutatásokat tartottak, több embert őrizetbe vettek. A tartomány mintegy 50 kilométerre délre fekszik Tell-Abjadtól és Raszm-el-Gazáltól, ahol a török tüzérség szíriai célpontokat támadott azután, hogy szerdán szíriai aknagránátok csapódtak be Akcakale török faluban. A hadsereg pénteken is lőtte a lázadók állásait Deir-ez-Zór, Deraa, Idlíb, Damaszkusz, Hama és Aleppó tartományokban.

Rovatok