Index Vakbarát Hírportál

Maradhat a macedón kormány

2012. október 6., szombat 08:16

A konzervatív vezetésű macedón kormánykoalíció péntek éjjel túlélt egy bizalmatlansági szavazást, amelyet az ellenzék legnagyobb pártja kezdeményezett a kormány albán kisebbséggel kapcsolatos politikája miatt. A Branko Crvenkovszki volt államfő vezette Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) azzal vádolta Nikola Gruevszki miniszterelnököt, hogy politikájával kiélezi az ország macedón többsége és albán kisebbsége közti feszültségeket. Az egésznapos heves parlamenti vita után azonban csak az ellenzék 42 képviselője szavazta meg a bizalmatlansági indítványt, míg 68-an elutasították azt a 120 tagú törvényhozásban.

Gruevszki pártjának (VMRO-DPMNE) fő koalíciós partnerét, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) pártot az az Ali Ahmeti vezeti, aki a 2001-es albán fegyveres felkelés egyik parancsnoka volt, de a két párt viszonyát nemrég fagyossá tette, hogy az ország albán nemzetiségű védelmi minisztere lerótta kegyeletét a 2001-es összecsapásokban meghalt lázadók emléke előtt. E gesztusra Gruevszki pártja azzal válaszolt, hogy törvényt nyújtott be a konfliktusban bevetett macedón kormánykatonák kiemelt nyugdíjban részesítéséről.

Előzőleg idén tavasszal több olyan esemény történt, amely szintén megterhelte a macedón többség és a kisebbség viszonyát. Márciusban zavargás robbant ki, amely után macedón rendőrök lelőttek két albánt. Áprilisban öt meggyilkolt macedón holttestére bukkantak a fővárosban, Szkopjéban, és a terrorcselekmény gyanúsítottjainak elfogását követően összecsapásokra került sor a szabadon bocsátásukat követelő albánok és a rendőrség között.

Az albán nemzetiségűek Macedónia 2,1 milliós lakosságának mintegy egynegyedét adják. A fél éven át tartó és mintegy 80 ember életét követelő 2001-es fegyveres összecsapásokat a felek egy békemegállapodással zárták le, amely a korábbinál nagyobb jogokat garantált a macedóniai albánoknak, létszámkvótákat biztosítva számukra a rendőrségben, a hadseregben és más állami intézményekben.

Rovatok