Index Vakbarát Hírportál

Akciózott a francia terrorelhárítás

2012. október 6., szombat 15:09

Egy gyanúsított meghalt, három rendőr megsérült szombaton Strasbourgban, abban az országos terrorelhárítási akcióban, amelynek során legalább hát radikális iszlamistát vett őrizetbe a francia rendőrség. A letartóztatott embereket azzal gyanúsítják, hogy közük van a Párizs közeli Sarcelles városának egyik kóser élelmiszerboltja ellen szeptember 19-én végrehajtott robbantásos merénylethez, ami során egy ember sérült meg könnyebben.

A Strasbourgban megölt gyanúsított tüzet nyitott a rendőrökre, akik az otthonában akarták őrizetbe venni. A rendőrök viszonozták a tüzet, és ekkor végeztek a férfival. Az akció során három rendőr megsérült, de szerencsére csak könnyebben. A rendőrök golyóálló mellényt viseltek.

Egy másik veszélyes gyanúsított Párizsban szintén fegyverrel fogadta a nyomozókat, a dél-franciaországi Cannes-ban letartóztatottak viszont nem tanúsítottak ellenállást.

Francois Hollande elnök közleményben erősítette meg a letartóztatások hírét, és megígérte, hogy az állam mindenfajta terrorfenyegetéstől megvédi a francia állampolgárokat.

A párizsi bombatámadás aznap történt, amikor egy francia lap karikatúrákat közölt Mohamed prófétáról, illetve a róla készült film miatti tüntetésekről. A helybéliek szerint csak véletlen egybeesésről volt szó, a környéken már egész nyáron nőtt a feszültség.

Rovatok