Index Vakbarát Hírportál

Athén remegve és forrongva várta Merkelt

2012. október 9., kedd 13:39

Helyi idő szerint 13:30-kor érkezett meg Angela Merkel Athénba, ahol Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök fogadta a repülőtéren. A német kancellár látogatása komoly biztonsági kockázatokat hordoz: az öt éve elhúzódó recesszió által sújtott országban sokan Merkelt tartják felelősnek az őket ért megszorításokért. A fővárosban már tegnap este demonstráltak a látogatás ellen, a tüntetők transzparensein többek között a nem túlságosan vendégmarasztaló „Ki az országunkból, te cafat!” felirat szerepelt.

A görög kormány tíz éve nem látott óvintézkedéseket tett a látogatás biztonságos lefolyása érdekében: 7000 rendőrt helyeztek készültségbe, köztük kommandósokat és mesterlövészeket, valamint a belváros legnagyobb részén s a kancellárasszony útvonalának 100 méteres körzetében betiltották a demonstrációkat.

Ennek ellenére, a város egyéb helyszínein több tüntetést is szerveztek, a BBC szerint a parlament előtti Szintagma téren már délelőtt több százan gyülekeztek. A tanárok, orvosok és más közalkalmazottak három órás munkabeszüntetéssel protestáltak. Rontotta a kilátásokat, hogy a legnagyobb baloldali ellenzéki párt, a Sziriza erőteljes mozgósításba kezdett. A párt szóvivője, Yiannis Bournos szerint „az emberek frusztráltak és dühösek, mert tisztán látják, hogy Merkel látogatása nem más, mint egy színi előadás egy széteső koalíció politikai támogatásáért”.

A látogatással kapcsolatban rendkívül eltérőek voltak a várakozások. A görög kormány számára legkedvezőbb forgatókönyv a „dupla igen” lett volna, ami egyrészt a megtakarítások terén eddig elért eredményeik nyílt elismerését jelentené, másrészt a következő, 31,5 milliárdos segélyrészlet feltételéül szabott megszorítások október 18-i határidejének kiterjesztését.

Előbbit már Merkel érkezése előtt is biztosra lehetett venni, hiszen ahogyan azt Guido Westerwelle német külügyminiszter is megfogalmazta, a kancellár a látogatással „gesztust gyakorol”, amellyel „a nagy nyomás alatt álló görög kormány erőfeszítéseit ismeri el”.

Utóbbi várakozásokkal kapcsolatban viszont némileg lehűtötte a kedélyeket a német külügyminiszter korábban tett kijelentése, miszerint a segély következő részletének folyósítása nem a német kormány, hanem az IMF-ből, az Európai Bizottságból s az Európai Központi Bankból álló trojka döntésének függvénye, amelynek vonatkozó vizsgálata még nem zárult le.

Angela Merkel hat órát tölt Athénban, kora délután Antonisz Szamarasz miniszterelnök mellett Karolosz Papouliasz köztársasági elnökkel, valamint helyi üzleti vezetőkkel is találkozott. A megbeszélések után tartott sajtótájékoztatón Angela Merkel elmondta, Görögország nagyot lépett előre hatalmas adóssága ledolgozásában, de nehéz utat kell még bejárnia.

A kancellárasszony elismerte, hogy „sok ember szenved Görögországban” a megszorító intézkedések hatására, de szerinte ez a megterhelő korszak elengedhetetlen annak érdekében, hogy biztosíthassák a jövő generációk jólétét. Úgy fogalmazott, hogy az ország már sokat megtett, hogy kilábaljon a válságból, de még mindig sok a tennivaló.

Szamarasz szerint a megbeszéléseket az „őszinteség, kölcsönös megértés, szolidaritás, az együttműködés szelleme és az az érzés dominálta, hogy úrrá lehetünk a görög problémán, és természetesen az európai problémákon is”. A görög miniszterelnök azt is megerősítette, hogy országa „elkötelezett a vállalások teljesítése mellett”.

Mindeközben a lezárt zónákon kívül több ezer ember demonstrál. A tüntetők többnyire békések, bár némelyikük kövekkel és üvegekkel dobálta meg a rendőröket, egy csoport pedig megpróbált bejutni a parlament épületébe. A BBC információi szerint a rendőrök utóbbiak ellen könnygázt vetettek be, valamint több tucat embert letartóztattak.

Rovatok