Index Vakbarát Hírportál

Letartóztattak egy cseh lobbistát

2012. október 9., kedd 12:31

Csalási kísérlet miatt a cseh korrupcióellenes rendőrség hétfőn letartóztatta Marek Dalíkot, Mirek Topolánek volt miniszterelnök egykori személyes tanácsadóját, ismert és befolyásos lobbistát.

Dalík a gyanú szerint kenőpénzt kért azért, hogy a cseh védelmi tárca harci járműveket vesz az osztrák Steyr cégtől. Az évek óta húzódó zavaros ügyben egyelőre Marek Dalík az egyetlen vádlott. A rendőrség azután lépett az ügyben, hogy egy újabb érintett – meg nem nevezett külföldi állampolgár – vallomása megerősítette a korrupció gyanúját.

Nem hivatalos források szerint a 14,5 milliárd koronás üzletért Dalík mintegy félmilliárd korona csúszópénzt kért az osztrákoktól.

Legutóbb egy hete a cseh munkaügyi és népjóléti miniszter első helyettesét, Vladimír Siskát tartóztatták le, és korrupció vádjával büntetőeljárást indítottak ellene. Jaromír Drábek szakminiszter ezután bejelentette, hogy a botrányos ügy miatt távozik tisztségéből.

Prágai sajtóértesülések szerint Siska, valamint társa, Milan Hojer, a tárca informatikai osztályának volt igazgatója pályáztatás nélkül adott több százmillió koronás állami megrendeléseket hozzájuk közel álló cégeknek, amelyektől aztán nagyobb összegeket kaptak.

Rovatok