Index Vakbarát Hírportál

Újabb várost foglaltak el a szír felkelők

2012. október 9., kedd 17:47

A szíriai felkelők ellenőrzésük alá vontak egy stratégiai fontosságú várost az ország északi részén, a Damaszkuszt Aleppóval összekötő autóút mentén – közölte Rami Abdel-Rahman, a londoni székhelyű, magát az  Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) vezetője. Ban Ki Mun egyoldalú tűzszünet kihirdetésére szólította fel a szíriai rezsimet. „48 órás harcok után a reguláris erők visszavonultak az összes ellenőrző pontról Maarrat-en-Numán központjában, csak a város szélén tartanak még egyet a kezükben” – tette hozzá.

A felkelők június 10-én egyszer már elfoglalták ezt a várost, de augusztusban a hadsereg offenzívája miatt el kellett hagyniuk azt. Maarrat-en-Numán a forradalom előtt 90 ezres város volt. Stratégiai fontosságú település, minthogy a hadsereg Aleppóba tartó csapaterősítéseinek feltétlenül át kell haladniuk rajta. A várostól nyugatra és keletre fekvő falusi térségek az északi Idlíb tartományban már a felkelők kezében vannak.

Egyoldalú tűzszünet

„A helyzet elfogadhatatlan stádiumba jutott. Elviselhetetlen, hogy a lakosság szenvedése ily módon folytatódjon. Ezért a szíriai kormány értésére adtam, hogy azonnal egyoldalú tűzszünetet kell kihirdetnie” – mondta kedden az ENSZ főtitkára Párizsban a Francois Hollande francia államfővel tartott közös sajtótájékoztatóján. Hozzátette: "Az ellenzéki erőknek pedig azt javaslom, hogy fogadják el az egyoldalú tűzszünetet, amikor azt a szíriai kormány majd bejelenti". Azt is jelezte, hogy a kérdést megvitatja a Biztonsági Tanács kulcsállamaival és a régió országaival. Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja a közeljövőben utazik a térségbe.

A francia elnök a török településeket szíriai részről ért támadásokra adott ankarai válasz kapcsán a két ország közötti egyre feszültebb helyzetről szólt. "A helyzet eddig csak azért nem fajult el, mert Törökország visszafogottságot tanúsít. De még meddig?" – tette fel a kérdést Francois Hollande. "Újabb szankciókra van szükség azért, hogy a rezsim Szíriában engedjen". A nemzetközi közösség által vizsgált javaslatok közül kiemelte azt a török részről felvetett ötletet, hogy Faruk as-Saraa hivatalban lévő alelnök lehetne Szíria átmeneti vezetője, ha Bassár el-Aszad elnök lemondana.

Keddre virradó éjjel öngyilkos merénylők támadtak meg egy, a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők ellenőrzése alatt álló biztonsági központot Damaszkusz egyik elővárosában. A merényletben több tucat ember meghalt.

Rovatok