Index Vakbarát Hírportál

Irán bolondnak tartja az EU-t

2012. október 10., szerda 15:32 | aznap frissítve

A szankciók problémákat okoztak az országban, de ezzel Európa magát hozta nehéz helyzetbe, vélte Irán legfőbb vezetője.

Irán legfőbb vezetője szerdai beszédében bolondnak nevezte az európai országokat, amiért azok támogatják a Teherán elleni szankciókat; ezekkel szerinte a kontinens feláldozza magát az Egyesült Államok kedvéért.

Ali Hamenei ajatollah elismerte, hogy a szankciók problémákat okoztak az országban, de szerinte az Iráni Iszlám Köztársaság túlteszi magát a nehézségeken, miközben az európaiak sokkal bonyolultabb gazdasági gondokkal kénytelenek szembenézni.

Az iszlám állam vezetője az Irán északkeleti részében lévő Bojnourd városában tartott beszédet minderről, amit az állami televízió élőben sugárzott szerdán.

Az EU még júliusban vezetett be olajembargót Irán ellen, csatlakozva az Egyesült Államok hasonló lépéséhez. Az amerikaiak további büntető intézkedéseket is életbe léptettek, melyek értelmében a bankok nem folytathatnak olajügyekkel kapcsolatos tranzakciókat az iráni pénzintézetekkel. Ez utóbbi nehezíti Irán részvételét a világkereskedelemben.

A szankciók bevezetésének kiváltó oka Irán nukleáris programja. A Nyugat atomfegyverek kifejlesztésével vádolja Iránt, amit az ázsiai ország cáfol.

Rovatok