Index Vakbarát Hírportál

Diadalívre vésik a budapesti román győzelmet

2012. október 10., szerda 20:44

Visszahelyezik a "Budapest" feliratot a bukaresti diadalívre. A román fővárosban álló 27 méter magas és 9,5 méter széles diadalívet 1922-ben emelték. A diadalív az első világháborús román katonai győzelmeknek állít emléket.

A diadalív belső ívén 12 település neve szerepel, ahol a román hadsereg győzőtt. Ezek között volt eredetileg Budapest is, az 1919-es Magyarország elleni hadjárat sikereire emlékeztetve.

(1919 augusztus 3-án foglalta el a román hadsereg Budapestet, 4-én már diadalmenetet is tartottak. A román megszállás vezetett a Tanácsköztársaság bukásához. A román hadsereg Győrig jutott, majd 1920 elején kivonultak, és átadták a hatalmat Horthy Miklósnak, akit addig szövetségesnek tekintettek.)

A diadalívről levakolták a Budapest szót. Az Adevarul című román lap néhány napja kampányt indított a felirat restaurálásáért, és sikerrel járt.

A lap "Hogyan tüntették el a hatóságok a magyarság kedvéért a román történelmet" címmel indított cikksorozatot a múlt héten, amelynek során annak próbált utánajárni, ki a felelős a felirat bevakolásáért. Az egyik cikkben a katonai múzeum fotógyűjteményének nyugalmazott vezetőjét idézték, aki szerint a magyarok tehetnek arról, hogy a "Budapest" szó nem látható a diadalíven, mert "a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) folyton hatalmon volt, és a magyaroknak nem tetszik az a felirat".

Egy későbbi cikkben azonban a lap a bukaresti főpolgármesteri hivatal álláspontját is közölte, amely szerint a feliratot 1953-ban vakolták be, és az utóbbi hat évben, amióta a főváros átvette a diadalívet a műemlékvédelmi ügynökségtől, semmilyen átalakítást nem végeztek rajta.

Sorin Oprescu főpolgármester idén februárban írt alá 6,5 millió eurós szerződést a fejlesztési minisztériummal a diadalív restaurálásáról: a munkálatok kétharmadát uniós támogatásból fedezik.

Szerdán a román művelődési és örökségvédelmi minisztérium bejelentette, hogy a felújításkor visszakerül a Budapest szó a diadalívre.

Rovatok