Index Vakbarát Hírportál

Szavazatokat vásároltak a brazil poliitkusok

2012. október 10., szerda 06:30

Korrupció vádjában bűnösnek mondta ki Brazíliában a legfelsőbb bíróság Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő három közeli segítőjét, nevezetesen kabinetfőnökét, valamint pártjának volt vezetőjét és pénztárosát. A kedden bejelentett döntés szerint José Dirceu, José Genoino és Delubio Soares részesei voltak annak a rendszernek, amelynek keretében a Munkáspárt – havi rendszerességgel – közpénzen képviselői szavazatokat "vásárolt" a Lula-kormány tevékenységének támogatására.

Brazília történetének egyik legnagyobb korrupciós peréről van szó, amelynek 37 vádlottja van, köztük tíz volt képviselő. A botrány a múlt évtizedben alapjaiban rázta meg a Lula-kormányzatot, és már a 2006-os választáson csaknem megbuktatta az elnököt, bár Lulát személyesen nem sorolták a vádlottak közé. A volt elnök korábban tagadta a szavazatvásárlási rendszer létezését.

A legfelsőbb bíróság Brazíliában eddig még soha nem ítélt el politikust korrupcióért. A most bűnösnek talált vádlottak 2-12 év börtönbüntetést kaphatnak. A büntetést a hónap végén hirdetik ki. Az ország kormányát a botrány ellenére továbbra is a Munkáspárt irányítja. Az államfői tisztséget Dilma Rousseff tölti be, aki Lula támogatását is élvezte a tavalyelőtti választáson.

Rovatok