Index Vakbarát Hírportál

A Hezbollah küldte a lelőtt drónt

2012. október 11., csütörtök 20:58

A Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah elismerte, hogy a szervezeté volt a szombaton Izrael felett lelőtt drón. A BBC szerint azt mondta, hogy a robotrepülő Iránban készült.

Az izraeli légierő szombaton lőtte le a távirányítású kisgépet, ami húsz percre behatolt az izraeli légtérbe, mielőtt lelőtték volna. A légierő szóvivője akkor azt mondta, hogy a drón nem szállított robbanóanyagot.

Több izraeli napilap közzétette a drón feltételezett útvonalát: ezek szerint a távirányítású gép a libanoni Sidonból szállt fel, délnek fordult, majd behatolt a Gázai övezet felé, és így érte el Izraelt. A hadsereg közleménye szerint addig vártak a drón lelövésével, amíg az kihalt terület fölé nem ért.

Már kezdettől azt gyanították, hogy a Hezbollah állt a robotrepülő mögött. A feltevést arra alapozzák, hogy a Hezbollah régóta rendelkezik fejlett, iráni fegyverekkel, amiket az utóbbi időkben önmaga is megpróbált előállítani.

Megvan az izraeli választások időpontja

Csütörtökön Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala bejelentette, hogy január 22-re írták ki a parlamenti választásokat. A szavazást kilenc hónappal előre hozták, miután Netanjahu nem tudott megegyezni a költségvetésről a koalíciós partnereivel. Netanjahu népszerűsége alapján a BBC úgy véli, hogy Likud pártja növelni tudja majd 27 fős frakciójának létszámát, de még így is koalíciós partnerre szorul majd.

Rovatok